SHARE

Разделенията в британската управляваща Консервативна партия стават все по-големи ден преди кабинетът да започне да обсъжда какъв Брекзит иска.

Почти година след като Тереза Мей стартирата двегодишната процедура по напускане, управляващите все още не могат да решат дали искат или не да останат в митническия съюз на ЕС, като това се посреща с острата опозиция на крайното ѝ крило, водено от Джейкъб Рийс Мог.

Междувременно водещият преговорите по напускане от страна на ЕС Мишел Барние заплаши, че напускането на митническия съюз ще доведе до изключително остри рестрикции от страна на Брюксел.

Но премиерското място на Тереза Мей е под постоянна заплаха и ако тя не угоди на крайното си крило, което няма против Британия да напусне без никаква сделка с ЕС, то навярно ще бъде свалена.

От отсрещната умерена страна на консерваторите също започва силен натиск, като един от най-гласовите проевропейски депутати Ана Соубри заплаши, че ще основе нова центристка партия, ако Консервативната продължава по настоящия си път.

„Лидерите на Лейбър са идеолози, моите лидери не са, но са в плен на 35 твърди идеолози, искащи да напуснат ЕС – и те не са консерватори. Те не са Консервативната партия, към която се присъединих преди 40 години. И е време Тереза да се изправи срещу тях и да ги разкара. Те свалиха [Джон] Мейджър, те свалиха [Дейвид] Камерън – двама велики лидери, нито един от които не им се противопостави.

Времето дойде – за умерените, за центристите в Консервативната партия да вземем контрола над партията си и да я направим центристката, разумна, умерена партия за цялата нация – каквито са нейните избиратели, и, дори вярвам, нейните членове.

Ако това не се случи, няма да стоя в партия, превзета от лица като Джейкъб Рийс Мог и Борис Джонсън. Те не са истински консерватори.

Дали това означава да напуснем партията, да направим нов алианс, Бог знае, не знам. Но просто не можем да продължаваме повече така“, заяви Соубри в интервю за BBC Newsnight.

Ана Соубри е един от лидерите на умеренето крило на консерваторите, като е в неформална група с бунтуващите се умерени лейбъристи, които са противници на левия лидер Джеръми Корбин, който сам се определя за троцкист.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.