SHARE

Дори няма нужда да започваме този текст с европредседателството, защото рефренът “Да не се изложим пред чужденците” единствено показва, че ние, българите, си трайкаме за всичко, ама бихме си затрайкали още повече, само и само да изглеждаме лачени у Европата. Бай Ганьо стайл.

Това е България.

България на ремонтите. Където след ремонтите започват ремонти на ремонтите, защото какъв е смисълът да се правят нещата като хората, ако след това няма да се ремонтират? Ако този въпрос ви озадачава, нека ви преведа смисъла му на чист български: крадем от материалите, защото после трябва да продължим да крадем като ремонтираме наново. И това важи за магистрали, друмища, софийски улици и булеварди или дома на европредседателството – НДК – с еднаква сила. Това е тотален физически разпад.

България на болните. Където здравната система е най-зле функционираща и умират най-много хора. Но се налага убийствен мораториум, който спира иновативните лекарства за най-безнадеждно болните. За да се пести?! Никой не забелязва безраборното източване на здравната каса през частните болници с фалшиви направления, рецепти и фалшив болничен престой. Не, защото болшинството от тях са с политическия чадър на действителния коалиционен партньор в тройната коалиция – Борисов, Пеевски, Цацаров. Във фокуса ни се представя кокошкарска схема за износ на лекарства. Която дори още не може да бъде квалифицирана като престъпление въпреки показната и шумна акция. И мораториум върху иновативните лекарства. Това е морален разпад.

България на бедните. Най-бедната държава в Европейския съюз. Където КТБ и нейните господари, тогава тандем – Цветан Василев и Делян Пеевски – първо я превърнаха в империя на злото със свръхконцентрация на държавни пари, пирамидално нелогични високи лихви, политическа протекция на най-високо ниво. И когато тя рухна под корпулентната си тежест и като резултат от войната между двамата, днес вторият – Пеевски – пише закон за нейното доразграбване. Докато новият му най-добър приятел – Борисов, обмисля нова схема за грабеж – строеж на АЕЦ “Белене”. България на бедните е всъщност България на ограбените.

България на анцузите. Най-корумпираната държава в Европейския съюз. Тази, в която законът не означава нищо, защото е за лична употреба на Борисов, Пеевски и Цацаров, които могат да ударят всеки, който им е неудобен. 

Царят е гол. В България преводът е – царят е по анцуг. И чужденците ще видят това в пълния му блясък след броени дни. А ние, българите, кога?

“Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия — и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.”

Алеко Константинов, “Бай Ганьо тръгна по Европа”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.