SHARE

В началото на годината бе въведена електронната винетна система. Проектирането, израждането и въвеждането в експлоатация на електронната винетка и електронната тол-система бе възложено от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) на Консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ (Консорциумът на Капш). Консорциумът на Капш сключи договор с АПИ на 16.01.2018 г. Този договор е на стойност от 180 млн. лв. с ДДС, един от най-големите договори за обществени поръчки (извън договори за строителство), сключвани в България, откакто въобще съществува регламентация в сферата на обществените поръчки.

Консорциумът на Капш е съставен от следните дружества: а) “Капш Телематик Технолоджис България” ЕАД, б) “Капш Телематик Сървисиз” ООД, Полша, в) “Капш Трафикком”, Милано, Италия, г) “Капш Трафикком Транспортейшън” ЕАД.

Всички изброени дружества са дъщерни на австрийското “Капш Трафикком”, Виена (Kapsch TrafficCom). Te са специално създадени от Капш в България, Полша и Италия. Не разполагат с активи, които са извън абсолютно необходимото за регистрацията. Всъщност дружеството, притежаващо сериозни активи и регистрирано на фондовата борса в Австрия, е “Капш Трафикком”, Виена, а не дружествата, които са в консорциума, сключил договор с АПИ на 16.01.2018 г.

Всъщност “Капш Трафикком”, Виена, е подизпълнител в поръчката на АПИ. Съгласно договора си за подизпълнител, “Капш Трафикком”, Виена, ще получи 100 милиона без ДДС от всичките 150 милиона без ДДС, които държавата ни ще даде на Консорциума на Капш. На практика се получава така, че подизпълнителят е всъщност главен изпълнител, с две трети от цялата сума по обществената поръчка. Това не е нещо, което може да ни изненада толкова много в България, където сме виждали всякакви безобразия в обществените поръчки, но тази е много важна за националната ни сигурност и затова е впечатляващо колко леко приемат тази тема възложителите в България. И още нещо. Ако (не дай, Боже!) някога АПИ има проблем с изпълнителя, този изпълнител е консорциум, съставен от дружества, които сумарно имат в пъти по-малко активи, отколкото е дори пълният размер на получените средства по тази обществена поръчка .

Преди още да е предал каквато и да било част от възложените му дейности, Консорциумът на Капш успя да сключи Допълнително споразумение с АПИ на 28 септември 2018 година, за да отложи или дори да отмени изцяло изпълнението на огромната част от задълженията си по основния договор. Това стана, след като са изтекли цели месец и половина от датата, на която всъщност изпълнителят (Консорциумът на Капш) трябваше да е изпълнил огромната част от обществената поръчка за 180 млн. лв. с ДДС – 15 август 2018 г. Съгласно договора, сключен между консорциума и АПИ, тогава трябваше да са доставени целият софуер и хардуер за системата за елекронна винетка и за електронната тол-система.

В началото на годината всички бяхме свидетели на провал с въвеждането на елктронната винетка и в продължение на седмици беше невъзможно дори да се закупи винетка от Интернет страницата bgtoll.bg. С поста си тогава се разделиха всички пряко отговорни за процеса служители на АПИ.

Най-страшното обаче е друго – и до днес не е въведен автоматизиран контрол за закупуване и ползване на електронна винетка и държавата не е наясно, колко винетки са закупени и дали по републиканската пътна мрежа се движат автомобили с платена винетка или огромната част от ползвателите нарушават правилата и не са си платили пътната такса. Просто устройствата, които могат да установят нарушенията, не са доставени и монтирани от изпълнителя. „Терминал 3“ подробно писа вече по този въпрос.

#ТОЛгейт

Каквито и провали да претърпят в България, от „Капш“ се опитват да ги замажат, хвалейки се с опита си – били създали и оперирали многобройни тол-системи в много държави в ЕС и извън него. Например на 9 януари 2019 година представителите на Консорциума на Капш пуснаха становище до всички медии, в което опровергаваха определени твърдения, свързани с обществената поръчка за проектирането, израждането и въвеждането в експлоатация на електронната винетка и електронната тол-система. Няма да се спираме в детайли на това опровержение, което от гледна точка на времето, изминало оттогава, звучи дори още по-фалшиво. Ще се съсродоточим само върху една част от него. В своето становище Консорциумът на Капш твърди, че “България е шестата европейска държава, в която на „Капш“ е възложена отговорността за изграждане на национална система за таксуване на пътната инфраструктура. Другите са Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус”. В допълнение компанията заявява, че е сключила договор “за събиране на тол-таксата за пътническите превозни средства и в Германия”.

Икономичният подход на Капш към истината налага проверка на фактите?

Чехия

Тол система в Чехия е въведена през 2007 г. Тя е базирана на микровълнова технология (Dedicated Short-Range Communication – DSRC), която в индустрията вече се счита за остаряла в сравнение с по-модерната сателитна технология (с позициониране на превозните средства, осигурявано от Global Navigation Satellite System / GNSS и с комуникация чрез GSM). Действително, нейният оператор до 20 септември 2018 година е Капш (името на системата е MYTO). Но на тази дата в Чешката република бе потвърден 10-годишният договор за експлоатация на тол-системата в страната с консорциума на CzechToll (собственост на най-голямата чешка финансова и телекомуникационна компания PPF Group, собственост на най-богатия чех – Петр Келнер, придобил контрола и върху Telenor в България) и SkyToll (оператора на словашката тол система, кандидатствал за изграждането на системата в България и недопуснат изобщо до отваряне на ценовите предложения). Това стана след окончателното отхвърляне на жалбата от страна на „Капш“ от чешкия орган за защита на конкуренцията по продължаващата твърде дълго процедура за избор на нов изпълнител на тол-системата в страната. Консорциумът CzechToll / SkyToll подписа 10-годишен договор за опериране на системата, която ще стартира на 1 януари 2020 г. Въпреки сравнително краткото време чешкото транспортно министерство поиска замяната на съществуващата DSRC система с GNSS такава. Смяната на технологията ще подпомогне и за разширяването на съществуващата мрежа и в резултат на това се очаква да увеличи приходите от пътни такси. В допълнение към всичко изброено по-горе на 7 март 2019 г. средствата за масова информация гръмнаха с новината, че Националният център за борба с организираната престъпност в Чехия е претърсил местната централа на „Капш“ , която все още оперира електронната система за събиране на пътни такси в Чешката република, в Прага.

В рамките на операцията чешката полиция е извършвала следствени действия и в офиса на заместник-председателя на управляващата партия ANO Ярослав Фалтинек, както и в апартамента на изпълнителния директор на „Капш“ в Чехия, Карел Файкс, а и в сградата на антимонополната комисия в Бърно.

Полша

Капш изградиха и въведоха тол-системата в Полша (нарича се ViaToll), която оперира от 1 юли 2011 година. Тя също е базирана на микровълнова технология (DSRC). Първоначално нейният обхват е само около 1000 км. Днес е около 3600 км. От няколко години Генералната инспекция на пътния транспорт (Główny Inspektorat Transportu Drogowego) обяви намеренията си да изкупи системата от „Капш“ и да я оперира самостоятелно. Това най-накрая стана през ноември 2018 година, когато полската пътна агенция пое пълен контрол върху системата и освободи „Капш“ от задълженията си да оперира системата. Оттогава системата ViaToll е на практика национализирана и полската държава в момента провежда нова процедура за избор на изпълнител, който ще модернизира системата и ще я преструктурира, използвайки сателитна технология на позициониране и GSM комуникация. „Капш“ и през януари, когато са публикували становището си, не е бил оператор на ViaToll.

И в Полша, както и в Чехия, не се размина без скандал с участието на „Капш“ .

На 25 юни 2019 г. Централната антикорупционна служба на Полша (CBA) арестува 9 заподозряни лица. Националната прокуратура на Полша обяви, че лицата са свързани с една от фирмите на „Капш“ – „Капш КериърКом“ (Kapsch CarrierCom) – 5-има високопоставени нейни служители. Другите задържани са чиновници от Националния институт по телекомуникации във Вроцлав, който е възложител на поръчка за полските държавни железници за европейска система за управление на железопътния трафик, както и за комуникация на данни. Обвиненията срещу задържаните лица са за умишлено възпрепятстване и измама в обществена поръчка и умишлени престъпни деяния, насочени срещу конкурент на „Капш“ . Полската прокуратура направи изявления, че задържанията предотвратяват вреди за полската държава за повече от 255 милиона евро. Предстои да научим в каква посока ще се движат разследванията.

Швейцария

В тази страна от Европейското икономическо пространство се събира тол такса за превозни средства (на немски език се нарича Leistungsabhängige Schwerverkehrsabgabe / LSVA – буквално на български език – “зависима от ползването такса за тежкия транспорт”) още от 1985 г. И не, Създателят на тол-системата не е „Капш“ . Тя е въведена в експлоатация от швейцарската фирма ФЕЛА Мениджмънт (FELA Management), със седалище в швейцарското село Дийсенхофен (Diessenhofen), на брега на Северен Рейн, на границата с Германия. Тази швейцарска фирма разработи и достави и устройство в превозното средство за отчитане и събиране на пътните такси (On-Board Unit / OBU), което има търговското наименование “Трипон” (Tripon). Възложител на системата е Федералната митническа администрация на Швейцария (EZVA). След 2005 г. и след 2009 г. са правени още няколко търгове за производство и разпространение на по-модерни OBU, които са спечелени от Сименс Швейцария (Siemens) и от фирмата ВиДиО (VDO), собственост сега на германската “Континентал” (Continental). През 2018 г. „Капш“ печели договор за около 20 млн. евро с ограничено възлагане за модернизация на системата и привеждането й в съответствие с Европейската услуга за електронно пътно таксуване (European Electronic Toll Service). Капш ще осигуряват и поддръжка на системата до 2024 г., като договорът им ще се подновява всяка година. Това в никакъв случай не означава, че те са изградили системата или че извършват събирането на таксите.

Държавата нанесе още един удар по конкуренцията в тол-таксуването

Австрия

В Австрия тол-системата е въведена в експлоатация от 1 януари 2004 година. И в този случай „Капш“ няма нищо общо с това. В края на 1990-те години австрийската държава изработва стратегия, с която стремежът е да се прехвърли цялaта основна част от пътната мрежа на страната – магистрали, основни и национални пътища, включително и задълженията, които са натрупани за изграждането им – на частния сектор. Заради това държавното акционерно дружество за финансиране на магистрали и скоростни пътища (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft / ASFiNAG) приодбива по силата на специален нормативен акт отговорността за основните пътища в страната (проектиране, строителство, поддръжка, опериране и финансиране). Дружеството пое от държавата финансовите задължения за строеж на магистрали и скоростни пътища в размер на 5.7 милиарда евро. За да може да уравновеси счетоводния си баланс, дружеството получава по силата на същото законодателство и всички приходи от ползването на магистралите и скоростните пътища. Обществената поръчка за доставка на тол-системата се провежда именно от ASFiNAG и избраното дружество като доставчик и оператор на системата е италианското дружество “Аутостраде” (Autostrade per l’Italia S.p.A.) или по-точно – нейното австрийско дъщерно дружество EUROPPASS. Обществената поръчка е проведена от 2001 г. до юни 2002 г. EUROPPASS подписва договор с ASFiNAG за 10-годишно опериране на системата с възможност за продължаване от още 5 години. Системата е възведена в експлоатация на 1 януари 2004 година. Операторът използва за събиране на пътни такси DSRC микровълнова технология, 5.8 GHz, съвместима със стандарта CEN с пътни радио-антени на всеки участък между крайните точки на една пътна отсечка. В договора си с EUROPPASS австрийският възложител ASFiNAG си е запазил правото да упражни кол опция и да изкупи оператора, което и прави много скоро след въвеждане на системата в експлоатация. През 2018 година ASFiNAG предприема мащабна модрнизация на системата, за да я направи по-ефективна. Част от поръчките за тази модернизация получава „Капш“ . Друга част например е възложена на германската Ти Системс (T-Systems). Но и в момента единственият оператор на системата продължава да бъде ASFiNAG. „Капш“ нито е създавал, нито е оперирал системата някога.

Беларус

В тази страна, която всъщност е далеч от стандартите в Европейския съюз, действащи в областта на обществените поръчки, действително „Капш“ е един от създателите на тол-системата в страната, наречена BelToll. Другият партньор е друга австрийска фирма – логистичната Quehenberger (представена е и в България чрез дъщерно дружество). Има една особеност на тол-системата в Беларус. Тя се състои от тол-отсечки с дължина от около 1600 км. Мащабът е прекалено малък, за да наречем BelToll истинска тол-система с национален обхват. Дори и тол-системата в Словакия, която е държава с 5.5 млн. население (наполовина по-малко от това в Беларус), има дължина от над 17 000 км (повече от 10 пъти по-голяма тол-мрежа от тази в Беларус).

Германия

С много гръм и трясък „Капш“ спечели поръчка за изработване на тол-системата за лични автомобили в Германия. Проектът бе революционен за Европейския съюз. За първи път държава членка беше предвидила да въведе тол-такса за лични автомобили. И по мащаби, и по политическа важност, проектът беше прецедентен за Съюза. След дълга процедура и тежък избор Германия на 19 декември 2019 г. избра консорциум, съставен от „Ивентим“ (CTS Eventim – международен лидер в сферата на продажбата на билети и концерти / забавления / събития на живо) и „Капш ТрафикКом“ АГ (Kapsch TrafficCom AG). Всеки от участниците има 50% в консорциума. Вместо от това да излезе суперпрестижен проект обаче, за зла беда Австрия успешно осъди на 18 юни 2019 г. въвеждането на пътна такса за изминато разстояние за лични автомобили в Германия. Съдът на Европейския съюз (СЕС) откри в тол-таксата необоснована дискриминация. СЕС изложи подробни мотиви, в които германската тол-такса за лични автомобили представлява непряка дискриминация, основана на националност, както и че нарушава принципите на свободното движение на стоки и свободата на предоставяне на услуги. Незабавно след решението на СЕС, германският министър на транспорта – Андреас Шойер (Andreas Sheuer) от баварския Христиансоциален съюз (CSU), коалиционен партньор на Христиандемократическия съюз (CDU) на канцлера, Ангела Меркел – прекрати договора на консорциума от Ивентим и Капш. При прекратяването Шойер изброява три причини – решението на СЕС, забава в изпълнението от страна на консорциум на „Капш“ и „Ивентим“ и неправомерното привличане на подизпълнители.

Политически наблюдатели смятат, че това може да коства оставката на германския министър на транспорта Андреас Шойер, както и това, че консорциумът на „Капш“ и „Ивентим“ може да заведе дела срещу федералното правителство за около 700 млн. евро. Уважавани юристи в Германия считат, че Шойер е трябвало да изчака произнасянето на СЕС и чак тогава да сключи договор. И тази драма ще има своето развитие и ние ще я следим. Засега канцлерът Меркел твърдо защитава Шойер и смята, че правителството е било подведено от изпълнителя.

Изводът от проверката на фактите означава, че заявленията и становищата на „Капш“ трябва да се проверяват с необходимото старание. Не всичко в тях е истина. Дори напротив. Дали има притеснителна линия на провали, следствия, арести, забавяния и свързаните с това разходи на публични средства на болшинството от проектите в Европа с участието на „Капш“ , съдете сами.

SHARE