SHARE

 

Западът все повече осъзнава заплахата, която хибридната война на Русия представлява за общото ни бъдеще. Пражката декларация за противодействие на Русия вече е подписана от над 110 световни лидери и експерти. 

Вчера също така британският премиер Тереза Мей отправи изключително категоричен призив, че Русия и водената от нея хибридна война са най-голямата заплаха за Запада. 

На реч по време на банкета на лорд-кмета на Лондонското сити тя заяви: „Знаем какво правите. Няма да успеете. Защото подценявате устойчивостта на демокрациите ни, привличащата сила на свободните и отворени общества и готовността на западните нации да защитават съюза, който имаме“.

Публикуваме целия фрагмент от речта на Тереза Мей, посветен на руската агресия и бъдещите отношения на Британия и ЕС след напускането на кралството през 2019 г. 

Ролята на Съединените щати във формирането на световния ред е по-жизненоважна от всякога.

Разбира се, няма винаги да бъдем съгласни един с друг и с всеки ход, който предприемаме. Но подчертаването на тези ни отношения са в основата на съюза ни на ценности и интереси, между народите ни, които са били сила за добро в света от поколения – и трябва да продължат да бъдат.

Същото важи и за европейските ни партньори днес, когато напускаме ЕС. Ние оставаме европейска нация – нашата история е белязана от общите ни съдби, а обществата ни са изградили общите ни ценности, икономиките ни са независими и сигурността ни неразделна.

Както заявих по време на речта ми във Флоренция, Обединеното кралство ще остане безусловно отдадено на сигурността на Европа.

И новото ни икономическо партньорство ще се стреми да подчертае споделената ни цел към отворени икономики, свободни общества и противопоставяне на онези, които се опитват да ги подкопаят.

Основна сред тях, разбира се, е Русия.

Наскоро в реч президентът Путин заяви, че „докато интересите ни невинаги съвпадат, стратегическите ни ходове не могат да бъдат за сметка един на друг. Когато една държава не спази универсалните правила на поведение и преследва интереси на всяка цена, това ще провокира съпротива и съревнованието ще стане непредсказуемо и опасно“.

Отговарям на президента Путин – съгласна съм. Но именно действията на Русия заплашват международния ред, на който всички разчитаме.

Искам да бъда ясна за мащаба и природата на тези действия.

Незаконното анексиране на Крим от страна на Русия бе първият път след края на Втората световна война, когато от суверенна нация бе насилствено отнета територия в Европа. Оттогава Русия създаде конфликта в Донбас, системно нарушава въздушното пространство на няколко европейски страни и поведе цялостна кампания на кибершпионаж и подривна дейност. Това включва намеса в избори, хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага, сред другите неща.

Те целят на превърнат информацията в оръжие. Разполагайки своите финансирани от държавата медии да създават фалшиви истории и изфабрикувани снимки, за да посеят разногласие в Запада и да подкопаят институциите ни.

За това имам много просто послание към Русия:

Знаем какво правите. Няма да успеете. Защото подценявате устойчивостта на демокрациите ни, привличащата сила на свободните и отворени общества и готовността на западните нации да защитават съюза, който имаме.

Обединеното кралство ще направи каквото е нужно, за да се защитим и да работим със съюзниците ни да направят същото.

Затова водим реформирането на НАТО, за да може този жизненоважен съюз да бъде по-добре подготвен да посрещне и предотврати враждебната руска активност. Това е причината да издигнем военната и икономическата подкрепа за Украйна.

Затова подсилваме киберсигурността ни и търсим начини да затегнем финансовите ни режими, за да гарантираме, че приходите от корупция не могат от Русия да се стичат към Обединеното кралство. 

Затова ще предприемен нужните действия, за да се противопоставим на руските ходове. Но нито искаме ситуацията, нито отношенията ни с Русия да са такива.

Не искаме да се върнем в Студената война или да бъдем в състояние на вечна конфронтация.

Затова, освен че трябва да сме нащрек, трябва да сме готови и за диалог – поради това и в идните месеци външният ни министър ще посети Москва.

Защото има друг път.

Мнозина от нас гледат на постсъветска Русия с надежда.

Защото знаем, че силна и просперираща Русия, която играе по правилата, е в интересите на Обединеното кралство, Европа и света.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия има влиянието и отговорността да играе ключова роля в насърчаването на международната стабилност.

Русия може и се надявам един ден да избере друг път.

Докато Русия не го направи, ще действаме заедно, за да защитим нашите интереси и международния ред, от които те зависят.

Снимка: Victoria Jones/PA Wire

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.