SHARE

От лондонския вестник Times публикуваха материал по повод акциите на Валери Симеонов в Слънчев бряг. Публикуваме цялата статия на журналиста Хана Смит в британското издание. 

Скоро може да свърши купонът в най-евтиния европейски курорт, след като българският вицепремиер обяви война на „вакханалията“.

Валери Симеонов, член на твърдо десните „Обединени патриоти“, лично поведе серия от полицейски проверки в черноморския курорт Слънчев бряг през уикенда.

На два нощни клуба, Oxygen и Bedroom, бяха конфискувани системите за озвучаване. Друг обект обяви, че ще отмени годишния си летен фестивал. Ден по-късно г-н Симеонов заяви на пресконференция, че възнамерява да продължи „войната с шума“ към други курорти. Въпреки това по статусите му в социалните мрежи става ясно, че неговият проблем е развратът по тези места, а не нивата на звука.

„В страната ни има беззаконие и вакханалия – ще променим това!“, написа той във facebook. „Ще привлечем повече платежоспособни туристи и ще имаме по-добро качество на туризма!“

Слънчев бряг се превърна в магнит за британски тийнейджъри, правещи си алкохолен туризъм. В продължение на четири години мястото държи титлата „Най-евтиният курорт в Европа“ на Кралските пощи [които се занимават и с туроператорски услуги – бел. прев.]. Бутилка от местната бира струва 70 пенса, а шот твърд алкохол се продава за 40 пенса. Славата му бе допълнително затвърдена след документалната поредица на Channel 4 от 2014 г., която показа как група британски туристи пият, повръщат и правят секс по време на летния сезон.

Въпреки че походът на г-н Симеонов не е насочен конкретно към британските туристи на Слънчев бряг, скорошно проучване, оповестено от българските медии, обяви, че британците са най-зле държащите се туристи, а датчаните – най-добрите.

Действията на Симеонов обаче не изглежда да се ползват с особена подкрепа. Министърът на туризма заяви, че министерството ѝ няма да вземе участие в щурма и единствено се интересува от ограничаването на шума на плажните курорти по време на деня.

Елена Иванова, председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, заяви: „Нека не убиваме курорта, като се опитваме да го превърнем в дестинация за пенсионери“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.