SHARE

България има шест месеца да гарантира, че главният прокурор може да бъде разследван, заявява Съветът на Европа. Това съобщи Mediapool, която се е сдобила с решение на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа даде шестмесечен срок на България да представи конкретни мерки, гарантиращи, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване.

„(Българските) власти са подканени да предоставят информация за конкретни реформи, които ще осигурят независимостта, по закон и на практика, на разследванията срещу главния прокурор, и в частност ще гарантират независимостта на органите, отговорни за различните фази на това разследване. (Българските) власти са подканени да осигурят информация за прогреса по тези въпроси преди 1 октомври 2018 година“, се казва в решението на организацията, с което Mediapool разполага.

То бе коментирано от бившия правосъден министър и лидер на „Да, България“ Христо Иванов във facebook:

„От десетки години говорим, че трябва главният прокурор да бъде поставен под контрола на закона и демократичния процес. Десетки! Всички плащаме чудовищна социална, политическа, репутационна цена само и само поредният избранник на задкулисието да може да гарантира наказателна безотговорност на корупционния ни елит. И да щави, рекетира и рейдърства на воля.

И вместо да направи тази реформа, с измененията в НК Цецка Цачева иска да даде на прокуратурата още повече безконтролна власт за щавене, рекетиране и рейдърство срещу бизнеса. И има наглостта да говори как сме щели да изпълним всички препоръки до края на годината.

А междувременно в задкулисието се спазарява следващият Цацарон за още седем години…“

България е приканена да обясни какви мерки смята да предприеме по констатираните структурни проблеми в своята съдебна система, които водят до неефективни разследвания. Комитетът на министрите иска и анализ на резултатите от проведените реформи през 2017 година.

Подробности в материала на Mediapool. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.