SHARE

В президентството има крило, водено от началника на кабинета Иво Христов, което настоява президентът да предизвика референдум за или против промените, които ще ограничат правата на българите, живеещи в чужбина, научи „Терминал 3“ от свои източници, близки до президентската администрация.

Иво Христов поема и изземва от президента функции, които не са типични за един началник на кабинет. Така, след като стана ясно, че президентството стои зад промените за уседналост и отменянето на наредбата за интеграция на бежанците, Румен Радев отказва да разговаря със собствения си министър-председател Герджиков и с правосъдния министър Мария Павлова. 

Единственият им канал за комуникация с президентството минава през началника на кабинета Иво Христов. Дори когато от президентството този понеделник отново са се опитали да поискат публикуването на сайта на правосъдното министерство на нов проект на Закона за българското гражданство (в който отново да присъстват промените за уседналост), отново водещата роля в натиска е имал Иво Христов, но Герджиков и Мария Павлова се противопоставили, като дори правосъдният министър заплашил с оставка.

Миналата седмица, на 4 април, на сайта на правосъдното министерство се появи законопроект за промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат уседналост за всички видове избори – с тези промени ще могат да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

След като „Терминал 3“ разкри, че проектът за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина, е предложен от президентството, и то през главата на правосъдния министър, е качен на сайта, последва уволнението на служителя, качил проекта, оправдания, извинения и признания от страна на правния съветник на президента проф. Емилия Друмева, че е подготвила промените по искане на президентството. Самият Радев в предишно свое изявление не оспори авторството на законопроекта на своята собствена администрация.

Пряката намеса на президента в изпълнителната и законодателната власт не се случва за първи път. В края на месец март по същия начин Румен Радев нареди отмяната на наредбата за интеграция на бежанците, която може да доведе до спиране на средствата от Европейския съюз. Тогава отново последва отпор на служебни министри, но служебният премиер Герджиков настояваше наредбата да бъде отменена, за което сочи стенограмата на Министерския съвет, с думите: “Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е”.

Всъщност много рано в мандата на президента единствен ретранслатор на “волята МУ” все по-често е неговият началник на кабинет. Не е ясно само, доколко президентът знае или не, каква действително е неговата собствена воля.

На снимката: Вицепрезидентът Илияна Йотова, главният секретар на президента Димитър Стоянов, началника на кабинета Иво Христов и секретарят по правни въпроси Емилия Друмева. Снимката е от архива на президентството.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.