SHARE

От Петър Нанев, бТВ

Строежът в местността „Алепу“ край Созопол е продължавал въпреки забраната на държавния строителен контрол. Това показва проверка на bTV.

През февруари миналата година ДНСК заповядва работата по обекта да бъде преустановена.
Видео кадри на германска телевизия обаче доказват, че след забраната на строителния контрол, на строежа изниква още едно ниво.

Кадрите са от филма „Новата Майорка“ на германската телевизия „Ве де Ар“. Продукцията е излъчена през август миналата година. Покрай забавленията на германските туристи в Слънчев бряг, журналистите заснемат и строежа на „Шофьорския плаж“. За него говори активистът Мирослава Петрова.
„Те направиха заявка, че искат да укрепят свлачището чрез конструкция и изведнъж се оказа, че този метод на укрепване предвижда и хотел, а не само брегоукрепване“, заявява Мирослава Петрова тогава.

Германската телевизия отправя въпроси и към българските власти, които отговарят, че се строи законно и всички разпоредби са спазени.
Мирослава Петрова си спомня точно кога германският екип е заснел кадрите на строежа.

„Направихме кадрите на 26-ти май 2019-та година“, казва тя.

Само преди дни шефът на ДНСК, арх. Несторов каза пред bTV, че строителството на обекта е забранено от февруари 2019-та.

„Има издадена заповедта 2019 година от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта, тоест тази заповед не е отменена и това означава че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, казва арх. Нестеров.
С други думи – днес строежът трябва да е в същия вид от май 2019-та, когато германците са го снимали. Оказва се, че това не е така. Видно от кадрите, направени от екипа ни през тази седмица. В периода май 2019-та – юни 2020-та – на обекта изниква повече от един етаж нова конструкция.

„Темата за превзетата природа в България е тема за превзетата ни държава и корупцията по високите етажи на властта. Тази тема не е зелена, тя е корупционна“, обяснява Петрова.
Тя е сигурна, че строежът е в разрез със закона и с редица директиви на ЕС.

Попитахме строителния контрол – защо по строежа в местността „Алепу“ е работено и на него изниква още едно ниво, въпреки забраната на ДНСК. От регионалнто министерство ни отговориха „към настоящия момент се извършва проверка на ДНСК, разпоредена от ВАП. Докладът от проверката ще бъде предоставен на прокуратурата в определения срок.“ Така, на този етап въпросът ни остава без отговор.

Вижте целия репортаж тук.

Това разкритие на бТВ стана възможно, след като в ТерминалНО припомнихме за съществуването на този филм. През 2019 година немската обществена телевизия WDR изпраща екип и с помощта на граждански активисти от „Да запазим Корал“ заснема проблемите със строителството на крайбрежието ни в документален филм за скандалния облик, с който се е сдобила България като туристическа дестинация. Богатата ѝ култура и природни дадености са коректно противопоставени на евтиния популярен образ на страната ни за чуждестранния турист.

SHARE