SHARE

Преди седем години, след случайна среща в бар между един стафордширски бултериер с червена кърпа на врата и Аби Лукас – режисьор, който живее в Лондон, и журналиста Пол Флекни се ражда една идея. Тази идея е тяхната нова книга Great British Pub Dogs (или „Страхотните кучета в британските барове“, публикувана на 19 октомври в Обединеното кралство от Little, Brown). Двойката обикаля страната, за да документира кучешките обитатели на около 70 британски пъба. “Доста е полезно да знаеш къде са те”, казва Флекни, който също като Лукас няма куче, но много би искал да има. “Повечето барове се стремят да бъдат дом извън дома, а притежанието на куче моментално допринася за този ефект”, добавя той. “Те сближават хората. Така че доста собственици на барове заявиха, че кучетата предразполагат хората и намаляват вероятността от скандали и свади.”

Хиро е звездата на бара The Dog House в Единбург. Той е булдог, който говори два езика – собственикът му предпочита френския, за да даде знак на любимеца, че е сгафил.
Снимани в Buck Inn, село Чоп Гейт в Северен Йорк, Тили и Ривър – тези гигантски шнауцери, не са фенове на кучешката храна. Те предпочитат истинско месо, моркови и ябълки. Любимата играчка на Ривър е малко плюшено кученце – единствената, която не е унищожил напълно.
Макс е сниман в The Windmill, Клапхам, южен Лондон. Той е толкова популярен в областта, че като последствие се наблюдава рязко увеличение в бернските овчарки, закупени в квартала. Къде е уловката? Макс хърка като трактор.
Бъстър може да бъде намерен в Alma в Стоук Нюингтън, северен Лондон. Собственикът му не би го продал дори и за милион паунда. Бъстър обаче има фобия от пияни клиенти.
Кокер шпаньолът от Smack Inn, Уайтстейбъл, на име Барни има плешиво петно на опашката си, тъй като тя постоянно се удря навсякъде, докато той щастливо я размахва.
В Chandos Arms, Колиндейл, северен Лондон, живее Коко – двегодишен далматинец, който е изключително ловък крадец на храна. Топ операциите му включват кражба на цял самун хляб от фурната, както и шоколадовите бонбони от празничен коледен календар.
Оли е част от Plough Inn, Уангфорд, Съфолк. С впечатляващо тегло от 63 килограма Дъг де Бордо Оли (с породно име Ланселот Велики) е внушителна фигура. Въпреки това той изпитва ужасяващ страх от малки кученца и често се крие, ако някое влезе в пъба.
Хети от Quayside, Уайтстейбъл, Kент, е по-скоро домакиня, отколкото куче пазач. 18 месечният кралски шпаньол е познат със знаковата си техника за прегръдки, в която поставя лапите си на раменете на клиентите.
Внушителното брадато коли Максуел прекарва дните си пред бара в Crown and Two Chairmen в Сохо, Лондон. Максуел има известни приятели – сред тях са Джордж Клуни и Джуд Лоу.
На бара в Rosemary Branch, Хагерстън, Северен Лондон ще намерите Пърл. Стопаните и я описват като “опърничава”, а Пърл бе мини шнауцер, който обича да носи раирани пуловери. За съжаление тя е починала по-рано тази година.

Снимки: Guardian, Аби Лукас 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.