SHARE

Българският аниматор Теодор Ушев се е смял и плакал, когато е чул, че филмът му “Сляпата Вайша”, вдъхновен от разказ на Георги Господинов, е номиниран за „Оскар“. 

Междувременно от CNN разказват за “комунистическото НЛО”, наречено Бузлуджа, криещо се в българския Балкан, а от New York Times обсъждат учреденото „Тръмп общество“ у нас, докато руската пропаганда е уплашена, че срещу Румен Радев могат да се надигнат протести. 

Анимационният филм “Сляпата Вайша” на аниматора Теодор Ушев получи хвалби в канадската преса след номинацията за тазгодишните награди “Оскар”. 

“Вайша заслепи оскарите. Теодор Ушев се смя и плака”, пише в канадския La Presse.

“Плачех, смеех се, плачех, смеех се”, казва монреалският режисьор Теодор Ушев за изданието минути след като научава, че е филмът е номиниран за престижната награда. Българският режисьор, който живее в Канада, разказва, че притеснено е очаквал да обявят номинациите. “Бях сам в леглото. Не исках около мен да има хора”, споделя той.

“Посланието [на филма] е много просто. Ние сме твърде заети да живеем в миналото и бъдещето и пропускаме възможността да изживеем дните си в настоящето с наслада”, казва той за “Сляпата Вайша”.

За Теодор Ушев това е първа номинация за „Оскар“. “Да, първа след петнайсет мои филма. Много съм радостен и сега ме очакват 30 напрегнати дни. Ще бъда в Лос Анджелис на 4 февруари за наградите „Ани“ и след това ще бъда на знаменития тържествен обяд на номинираните за „Оскар“. Също така ще направим двуседмичен обход на студията, за да говорим за филма.”

“Сляпата Вайша” ще се бори с четири други филма за престижната награда. Анимацията е по едноименния разказ на Георги Господинов за момиче, орисано да вижда с едното око в миналото, а с другото – в бъдещето. Филмът е съвместна френско-канадска продукция с участието на телевизия АРТЕ и филмовия борд на Канада. За последните 15 години Ушев живее в Канада.

От монреалското издание Montreal Gazette споделят, че “Сляпата Вайша” вече е спечелила 17 международни награди.

“Никога не съм си и мечтал да стана филмов режисьор”, казва за изданието Ушев. “Когато започнах да правя филми, не съм си мечтал, че ще печеля награди на фестивали. Но и в най-смелите си мечти не съм вярвал, че някога ще взема номинация за „Оскар“. Още не съм го докрай осъзнал.”

За създаването на осемминутния късометражен филм Ушев е използвал много мотиви от романски стил през религиозни творби до линогравюри. “Рисувам всеки кадър сам с помощта на компютъра ми”, казва аниматорът. “Не като един от големите холивудски филми, където стотици и стотици хора работят върху един филм. Само аз. И бе направен за рекордно време – около шест месеца.”

Ушев е изобразил между 12 000 и 13 000 хиляди рисунки за филма. “Без компютъра би ми отнело цял живот, за да завърша филма.”

“Комунистическото НЛО на България: Изоставеният паметник “Бузлуджа” е статия за творението на БКП, което се намира на “три часа от София, в сърцето на Балкана”, пише Джарид Салем за CNN.

“Издигащо се от върха на хълма, тази смайваща бетонена конструкция може да бъде видяна от километри, вдъхваща угрижено въодушевление у тези, които я виждат за първи път.

Червена звезда, символ на комунизма, гледа към долината от върха на 70-метрова кула. Просторната база, наподобяваща космически кораб, изглежда като излязла от първите научнофантастични филми.

Сравненията с НЛО са обосновани.” пише автора, който е успял да навлезне в тайните дебри на разрушаващия се паметник на комунизма.

“Засега паметникът продължава да стои на върха на планина Бузлуджа, тлеещ като умираща реликва на трагичното комунистическо минало на Балканите.

Кой готви “Майдан” в България, пита руската “информационна” агенция РИА „Новости

Според Игор Пшеничников, съветник на директора на Руския институт за стратегически изследвания, в България се готви “демонстрационен протест с цел да се дестабилизира обстановката в страната в полза на определена пария” срещу новоизбрания президент Румен Радев.

“На 21 януари в резиденцията на българския президент в самия център на София е насрочена “протестна акция”, която се организира от действащите в страната “неправителствени организации”, които се финансират от чужбина, в частност – от САЩ.”

Тъй като 21 януари мина, може смело да кажем, че подобна акция нямаше, противно на руските очаквания. Може би руската пропаганда знае нещо скандално, което готви следващия български президент, което ние не знаем, след като вече предрича български “Майдан”.

Но РИА „Новости“ има много подробни данни за несъстоялия се протест. “Според неофициални данни на една от действащите в България “неправителствени организации” са дадени указания за организиране на масови безредици. В нея се съдържат препоръки за участие в тези „активни мероприятия“ да бъдат привличани лица на възраст до 40 г. Всеки ще получава хонорар от по 30 евро на ден. Протестът трябва да е с лозунги срещу президента Радев, а също така и с антируски лозунги”, пише изданието, като уточнява, че зад всичко, разбира се, стоял Джордж Сорос – за твърдението Пшеничников се позовава на български медии, а всъщност на “Блиц”.

Освен подробна информация за имагинерния протест съветникът Пшеничников има какво да сподели и за бившия президент Росен Плевнелиев, който през целия си мандат следвал политиката на американския президент Барак Обама – с което за трета седмица Плевнелиев е сравнен със своя американски колега.

Руският институт за стратегически изследвания доскоро бе воден от ген. Рашетников, който бе обсъждал с Корнелия Нинова номинацията на Румен Радев за кандидат-президент, подкрепен от БСП.

В статия на New York Times се обсъждат българските привърженици на Тръмп и учредителното събрание на “Европейското Тръмп общество”, което се проведе по време на встъпването на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Журналистът Рик Лиман отбелязва, че Илия Лингорски, бивш зам.-министър на финансите, е крещял по време на събранието “България отчаяно се нуждае от свое Тръмп движение”.

Авторът отбелязва, че встъпването на Доналд Тръмп е било “посрещнато с притеснение в много краищата на света”.

“Но не навсякъде.

Малки тържества се състояха тук и там, на места, където националистическото послание на г-н Тръмп се вписва в местните настроения и обещанието му за по-приятелски отношения с руския президент Владимир Путин и по-остър подход към ислямския тероризъм са ревностно приемани.”

В статия на Bloomberg за политически игри на Балканите има анализ за България

“Кремъл вече видя как България, едно време ключов съюзник на Балканите, се присъединява към НАТО и ЕС и пред очите ѝ провали важен руски проект за природен газ. Всичко, което сега Москва може да направи, е да подкрепя проруски политически фигури – като новия български президент Румен Радев – и да се надява, че те могат да устоят на натиска от Запада”, пише Леонид Бержидски за Bloomberg.

В друга статия в медията, собственост на Майкъл Блумбърг, се обсъжда встъпването в длъжност на новия български президент 

“Ден преди встъпването на избрания американски президент Доналд Тръмп далеч на изток друг проруски държавен глава се закле”, пише Слав Оков за медията.

“Победата на Радев е признак, че политическите сили, които се възпротивяват на статуквото, настъпват не само в ядрото на ЕС и НАТО, но и сред по-бедните бивши комунистически членки, които се присъединиха и към двете организации през последното десетилетие. Тя също така предизвика оставката на министър-председателя Бойко Борисов и постави черноморската страна със 7,2 милиона население по пътя към трети предсрочни избори за пет години”, пише авторът.

“България се опитва да балансира своите религиозни, исторически и други културни връзки с Русия, която също така е нейният основен доставчик на енергия, с приоритетите на западните съюзници. Радев поема поста след Плевнелиев, който неколкократно критикуваше външната политика на президента Владимир Путин и заяви, че руският лидер се опитва да дестабилизира ЕС.”

*На снимката: Режисьорът на „Сляпата Вайша“ Теодор Ушев и писателят Георги Господинов, по чийто разказ е филмът. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.