SHARE

Белият дом в САЩ претърпя пореден за последната седмица трус, след като бе уволнен току-що назначеният директор по комуникации Антъни Скарамучи, който официално трябваше да започне работа след 15 август.

Скарамучи стана световноизвестен, след като публично нападна с изключително нецензурен език началник-кабинета на президента Райнс Прибъс и главния стратег Стивън Банън.

“Не съм като Стив Банън, не се опитвам да си лапам собствения к*р.”

“Райнс е шибан, параноичен шизофреник, параноик.”

Думите му дойдоха, след като Скарамучи обвини Прибъс, че е спуснал теч до медиите за финансовото му състояние – който се оказа, че е публичен от три дни, но директорът по комуникации не е знаел това.

След скандала началникът на кабинета на президента Прибъс подаде оставка и мястото му беше заето от ген. Джон Кели, който е заявил, че няма да толерира поведението на Скарамучи и днес е поискал неговото оттегляне.

Скарамучи е четвъртият човек за този месец, който е показвал абсолютна лоялност към Тръмп и президентът го хвърля под гумите.

Първо беше сериозното очерняне от страна на президента към главния прокурор Джеф Сешънс  за това, че си е направил отвод по разследването за намесата на Русия в американските избори. Сешънс бе първият сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп, но сега той отказа да си подаде оставката.

След това напусна говорителят на президента Шон Спайсър – който стана известен с това как казва твърдение, което минути по-късно е опровергавано от Тръмп в twitter. Спайсър обяви, че се оттегля заради назначаването на Скарамучи.

След това бе началникът на кабинета Райнс Прибъс – човекът, който обяви, че републиканските първични избори са завършили, Тръмп е спечелил и е време републиканците да се обединят около неговата кандидатура. Прибъс бе уволнен след унизителните псувни по негов адрес от Скарамучи.

И днес дойде напускането на Антъни Скарамучи, който още при избирането на новия президент си е продал фирмата, за да служи на Тръмп.

И тук е важно да се уточни – Скарамучи не напусна заради скандалните си атаки, напротив – той бе оставен, а Прибъс напусна. Днес Скарамучи напуска, тъй като друг му заби нож – ген. Кели. С други думи, Тръмп не наказа Скарамучи за хаоса, който причини, а просто го отхвърли пред новия си фаворит.

Пред новия началник на кабинета на Тръмп ген. Кели стои не просто сложната задача да обуздае сблъсъците на франкции, но и да бъде мост между републиканското статукво и Тръмп, след като фракцията на партийния „естаблишмънт“ загуби своето основно лице в Белия дом – Райнс Прибъс.

Провалът на основната законодателна инициатива на републиканците – здравната реформа, и погълнотото от скандала с Русия президентство доведоха до невъзможност за Тръмп да управлява още в шестия месец от встъпването му на власт.

На този фон дворцовите интриги в Белия дом и отпадането на служителите на Тръмп като в риалити предаване изглеждат като развлекателно странично шоу.

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat