SHARE

Един от най-острите журналисти в Малта и Европа – Дафне Галиция, бе убита от взрив в кола бомба преди дни. Нейният блог бе по-четен от вестниците в страната с над 400 000 прочита. Галиция разследваше корупцията по високите етажи на властта на Малта и през последната година публикува серия от истории, в които главен участник е премиерът Джоузеф Мускат и най-близките му съюзници. Из континента се събраха множество души да почетат паметта на убитата журналистка – от бдение със свещи в Малта до Лондон, където снимка на Галиция беше залепена на вратата на посолството заедно с посланията на хората.

Най-силните гласове обаче остават тези на синовете ѝ, които продължават борбата и днес излязоха с изявление, с което директно поискаха оставката на властта в Малта: 

След цял ден на жесток натиск от страна на президента и премиера на Малта, упражнен над останките от семейството ни с цел да приемем награда от милион евро за онзи, който даде доказателства срещу убийците на майка ни, искаме да кажем това:

Не ни интересува никаква справедливост без промяна. Не ни интересува криминалното осъждане, само за да могат хората в правителството, които ще спечелят от убийството на майка ни, да се обърнат и да заявявт, че справедливостта е възтържествувала. Справедливостта, отвъд криминалната отговорност, ще възтържествува тогава, когато всичко, за което се бореше майка ни – политическа отговорност, интегритет на публичния живот и отворено и свободно общество – заменят отчайващата ситуация, в която се намираме.

Правителството се интересува само от едно: репутацията си и нуждата да крие зеещата пропаст там, където някога имахме институции. Това не ни интересува. Нито интересуваше майка ни. А правителството и полицята, които провалиха майка ни приживе, ще я провалят и посмъртно. Това са хора, които, откакто се помним, искат да затворят устата на майка ни и те не могат да донесат справедливост.

Полицията може да разкрие, а може и да не разкрие кой поръча убийството на майка ни; но докато тези, които доведоха страната ни дотук, са на власт, това няма да има значение. Името на убиеца ще бъде бележка под линия в историята на сриването на държавата ни, изядена парче по парче от престъпните и корумпираните.  

Премиерът поиска подкрепата ни. Ето как може да я получи: като поеме политическата отговорност и подаде оставка. Оставка заради това че се провали в това да се бори за фундаменталните ни свободи. Оставка заради това, че гледаше как се заражда едно общество, доминирано от страх, недоверие, престъпност и корупция. Оставка заради това, че активно работеше да ореже финансите на майка ни и да отнеме човешкото у нея – толкова брутално и ефективно, че тя не се чувстваше в безопасност, вървейки по улиците. И преди да подаде оставка, нека с един последен акт в парламента да смени главния комисар и главния прокурор с хора, които няма да се страхуват да действат при наличието на доказателства срещу него или онези, които защитава.

Тогава няма да имаме нужда от награда на стойност милион евро и майка ни няма да е загинала напразно.

Матю, Андрю и Пол

Снимка: Facebook профила на сина на Дафне Галиция – Матю Галиция. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.