SHARE

След като Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата – актьорът и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер му изпрати послание, че не просто зелената икономика не закрива места, но напротив – тя е двигателят за развитие на икономиката и прогреса. 

Един човек не може да унищожи прогреса. Един човек не може да спре нашата революция за чиста енергия. И един човек не може да се върне в миналото.

Само аз мога това.

Президентът Тръмп каза, че излизаме от Парижкото споразумение за климата. Моето послание към Вас, г-н президент, е, че като служител на народа и особено като президент Вашата първа и най-важна отговорност е да защитавате народа.

200 000 души умират всека година от замърсяването на въздуха в САЩ и половината от реките и потоците ни са твърде замърсени за нашето здраве. Не може просто да стоим и не правим нищо, докато хора се разболяват и умират. Особено като знаем, че има и друг път.

Г-н президент, знам, че може да е по-лесно и удобно да гледаме назад. И за мнозина миналото, което познават, е по-малко плашещо от бъдещето, което не познаваме.

Но някои от нас знаят как изглежда бъдещето с чиста енергия. И не е плашещо. Виждали сме го в градове и държави по целия свят. Всъщност знаем, че бъдещето на мръсната енергия с астма, емфизема, рак е много, много по-ужасяващо.

Затова Ви моля, г-н президент, изберете бъдещето.

Никой не помни хората, които са казали на президента Кенеди да не достигаме Луната. Ние помним великите лидери. Великите лидери, които не гледат назад в миналото, а онези, които ни впускат към бъдещето.

Хората ще се надигнат. Местните и щатските власти ще се надигнат. Други лидери от местните правителства ще се надигнат и запълнят празнината, която Вие създавате.

Като всички велики движения в човешката история нашето чисто бъдеще започва от обикновения човек – в неговата общност, град, щат.

70% от мръсните емисии могат да бъдат контролирани на щатско и местно ниво. Не може да се оставим на Вашингтон да ни води, не. Трябва да го направим сами.

В интерес на истината, когато бях губернатор на Калифорния, и тогава Вашингтон отказа да ни поведе, и ние сами приехме най-строгите закони за околната среда в страната. И сега икономиката ни процъфтява.

Днес сме № 1 в защита на околната среда и сме № 1 по икономическо развитие. Имаме най-чистия въздух и вода и също така имаме повече работни места в производството, отколкото който и да е от другите щати. Всъщност създадохме повече работни места през изминалата година, отколкото вторият и третият щат, взети заедно.

Защитата на природата няма да унищожи икономиката ни.

В заключение, великите политики за околната среда правят точно обратното – те напомпват икономиката.

Снимка: AP/Rich Pedroncelli

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.