SHARE

Разследването за сътрудничество между Кремъл и кампанията на Тръмп навлиза в обвинителна фаза, като първо прокурорите, водени от Робърт Мълър, са се насочили към шефа на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт.

New York Times  съобщава, че прокурорите са предупредили Манафорт да очаква обвинение в най-скоро време. В същото време от CNN съобщиха, че Манафорт е бил подслушван от американското разузнаване преди и след изборния ден.

Записите предизвикват притеснение, че Манафорт е призовавал Русия да се намеси в президентските избори на страната на Тръмп. Източниците на медията също така съобщават, че записите са били в период, в който „Манафорт е говорил с Доналд Тръмп“.

От New York Times също така научаваме, че ФБР е извършило обиск чрез влизане с взлом през юли в дома на Манафорт, докато той е спял – подобна информация и преди бе съобщена от американските медии. ФБР разследва множество престъпления от страна на Манафорт – от избягване на данъци до пране на пари.

„Ако изпълнят заповед за претърстване на дома ти, ти е спукана работата“, коментира агент на ФБР. „Специалният прокурор разполага с множество други техники… на скала от едно до десет, при която 10 е най-лошото, това е 10.“ Това означава, че „те са се съмнявали, че има опасност да бъдат унищожени доказателства“.

Манафорт е бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Акта за чуждестранни агенти в САЩ (FARA).

Манафорт напусна кампанията на Тръмп, след като стана ясно, че е бил лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл. Една от „звездите“ в портфолиото му е бившият украински президент Виктор Янукович, който бе свален след проевропейските протести в страната през 2013-2014 г. Манафорт е работил дълги години за него. Самият Янукович в момента се укрива в Русия.

Манафорт помогна на Янукович да бъде избран за президент на Украйна през 2010 г. и впоследствие представляваше интересите му пред Вашингтон, включително и по отношение промяната на курса на страната от ЕС към Русия.

Разследването също така оказва въздействие срещу ген. Майкъл Флин, който бе уволнен от Белия дом, тъй като стана ясно, че е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали.

Майкъл Флин също така присъства на галавечеря, организирана от медийния рупор на режима в Русия Russia Today, на която той седи до Владимир Путин. За тази вечеря на Флин е била платена сумата от 45 000 щ.д. „Дребната“ подробност е, че на бивш военен като Флин е забранено да получава пари  от чужди правителства без разрешение от Департамента по отбрана. А такова позволение бившият генерал не е искал. Това е престъпление, за което последният може да бъде лишен от свобода.

Наскоро близките на Флин започнаха да събират дарения заради „огромните адвокатски сметки“, които трябва да плащат за Флин и сина му, който също е замесен в кампанита на Тръмп.

Освен това разследването следи за това дали самият президент не е възпрепятствал правосъдието с уволнението на директора на ФБР Джеймс Коуми, срещата между сина, зетя и Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая, която се предполага, че е предложила компрометираща информация, идваща от главния прокурор на Русия Юрий Чайка за опонента на Тръмп – Хилъри Клинтън.

Разследват се и множеството бизнес контакти на Тръмп, сред които и спреният проект за Trump Tower в Москва в началото на 2016 г. и връзките на президентския зет и негов съветник Джаред Къшнър с руския посланик и управителя на Внешэкономбанк. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.