SHARE

Северна Корея е  изпращала оборудване за режима на Башар Асад в Сирия, което е можело да бъде използвано за химически оръжия, съобщава доклад на ООН.

За периода 2012-2017 г. са направени ок. 40 недекларирани доставки. Изтеклият във Washington Post доклад сочи, че севернокорейски експерти са забелязани в оръжейните заводи в Сирия. Твърденията потвърждават минали доклади на ООН, че е бил използван хлорин от силите на Асад в гражданската война в Сирия.

Днес е вторият ден от „прекратяването на огъня“ в Източна Гута, в която само за последните няколко месеца загинаха над 1000 цивилни.  

Бе постигнато споразумение всеки ден в продължение на пет часа бунтовниците и режимът на Асад да не воюват, за да може да бъде предоставена хуманитарна помощ в региона.

Във вторник споразумението бе нарушено след руски бомбардировки, за които външният министър Сергей Лавров обяви, че са били  нужни, тъй като бунтовниците са „блокирали хуманитарния коридор“.

С какво Северна Корея е снабдявала Сирия?

В доклада на ООН се сочи, че Ким Чен Ун е правил доставки, сред които е имало керамични киселиноустойчиви плочки (използвани обикновено в изграждането на фабрики за химически боеприпаси). Севернокорейски учени, занимаващите се с развитието на балистични ракети, също са забелязани в помещения за производство на химически оръжия и ракети в самата Сирия, в района на градове като Адра в южната част на Сирия и Хама на запад.

 В замяна севернокорейският режим е получил достъп до твърда валута за ядрената и ракетната си програма.

Сирия не би трябвало да разполага с химическия си арсенал, тъй като го предаде на унищожение през 2013 г., след първите атаки в Гута през същата година, и подписа Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Впоследствие в няколко случая – в крайния етап на битката за Алепо през 2016 г. и в контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун миналата година.

Тогава Западът обвини режима на президента Башар Асад, че е използвал химически оръжия и бе планирана интервенция от британския премиер Дейвид Камерън и президента на САЩ Барак Обама, която се провали след отрицателен вот в британския парламент.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.