SHARE

Имаме нов законопроект с вече запазената марка „Пеевски-Цонев“, която, изглежда, е парламентарната версия на Made in China.

След като дуото писа закони за офшорките и КТБ, сега те се отправят към медиите, като искат да искат да разкрият „действителния собственик“, за да се помогне на свободата на словото.

Досущ като продукт Made in China, и настоящият закон на пръв поглед дава вид на нещо сериозно, но като разлистиш, и веднага ти става ясно, че не работи.

А в случая това не отнема и много време, тъй като законопроектът е от четири параграфа и реално добавя два члена към Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. 

Според законопроекта на дуото всяка година медиите трябва да декларират своя „действителен собственик“ (това дори вече го пише в закона, но не пречи да се потрети) и „действителните собственици“ трябва да декларират колко „обекти за продажба на дребно на печатни издания“ имат в страната.

 

Само забележете, че не се търси информация за издаване и разпространяване на печатни издания, а колко „lafki“ има дадено лице. 

И ако едно лице има над 1/3 от „lafki“-те в страната, то Министерството на културата трябва да сигнализира Комисията за защита на конкуренцията.

Подробности няма. Как и кой ще проверява достоверността на тази информация също. Не са предвидени дори санкции за неспазването на тези „нововъведения“.

Също така всички медии трябва да декларират как се „финансират“, но тук отново идват условия и изключения от това правило, като дори не е нужно да се декларират средствата от „обичайната дейност на доставчиците на медийни услуги“ – каквото и да означава това (не е обяснено).

С други думи – повечето неща вече са записани в закона и не помагат с нищо за прозрачността при собственици на медии, а нововъведенията са неясни, без контрол и без санкции – изглеждащи повече на политически фрази, отколкото на правни норми.

И тук идва най-големият парадокс. Мотивите за приемането на закона (в които са разписани най-различни принципи за свободата на словото) са по-дълги от самия закон. 

И това, изглежда, е и истинската цел на закона. Делян Пеевски иска да си изпере имиджа, дали позата е за Брюксел не става ясно.

Така или иначе този законопроект – досущ като другите на дуета – не променя нищо.

Остава да видим дали и този продукт на двамата „опозиционери“ ще бъде приет с гласовете на управляващите.

Така както са тръгнали, следващият законотворчески порив на „Пеевски-Цонев“ ще е за разкриване на „действителния собственик“ на държавата. Той ще трябва да се декларира в Министерството на културата всяка година и да казва как се финансира за всичко освен за „обичайната си дейност“.

Тогава вече „усещането за корупция“ в страната значително ще намалее.

SHARE