SHARE

Тази седмица Близкият изток сякаш е крачка по-близо до възможно примирие в Сирия и прекратяване на огъня поне за седмица.
В тази седмица се отбелязва най-големият и значим празник на мюсюлманите – Ейд ул-Адха (на турски Курбан Байрам).
Бюлетинът е изготвен от  Джауад Хамдани.

Съединените щати и Русия обявиха план за примирие в Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров обявиха късно в петък план за сключването на примирие в Сирия, което ще доведе до установяването на военно сътрудничество между двете страни, отбелязва вестник „Ал-Хаят“. Кери заедно с Лавров обясниха в края на маратонските преговори в Женева, че примирието трябва да влезе в сила през нощта на неделя срещу понеделник, за да съвпадне с Курбан Байрам. Кери заяви, че „Съединените щати и Русия обявяват план и ние се надяваме, че това ще позволи прекратяване на насилието и ще отвори пътя за мира чрез преговорите и политическия преход в Сирия“. Лавров отбеляза, че руско-американският план „ще позволи координирането за борба срещу тероризма първо в Алепо, като ще позволи да се прекрати огънят, така че да се създадат благоприятни условия за съживяването на политическия процес“. Кери обясни, че ако това примирие влезе в действие за „седмица“, американските сили ще се съгласят да сътрудничат на руската армия в Сирия. Кери допълни: „САЩ са съгласни да се придвижат с една крачка напред, защото ние вярваме, че Русия и колегата ми (Лавров) имат способността да окажат натиск върху режима на Асад, да сложат край на конфликта и да отидат на масата за преговори“. Освен борбата с ДАЕШ двете страни се договориха да засилят действията срещу всички радикални сили, особено „Джабхат Ан-Нусра“. Военното сътрудничество между двете страни ще стартира само ако примирието бъде сключено, чрез обмен на информация за въздушните удари, нещо, което беше отказвано от Вашингтон досега. Лавров съобщи, че ще се създаде руско-американски „съвместен център“ за координиране на ударите, където ще работят „военни и представители на руските и американските разузнавателни служби, за да се разграничат терористите от умерената опозиция. В официална декларация сирийската опозиция похвали руско-американското споразумение и изрази надежда, че това ще бъде „началото на края на страданията на цивилното население“ заради продължаващия от 5 години конфликт. От друга страна, бойци от „Свободната сирийска армия“ заявиха, че не виждат големи шансове за успеха на руско-американското споразумение за Сирия, тъй като Дамаск и Москва няма да го спазват. Командирът на групировка от „Свободната сирийска армия“, капитан Фарис Ал-Буюш, каза, че Русия и Дамаск не са спазили предишното споразумение и въпреки успеха на новото шансовете не са по-различни от предишните. Говорителят на военните бригади „Нураддин Зинки“, капитан Абдулсалам Абдулразак, заяви, че споразумението ще даде на сирийската армия шанс да обедини силите си и да защити повече от въоръжените групировки, подкрепяни от Иран, в главните битки в Алепо.

Освобождаване на 169 затворници  от затворите на режима в замяна на телата на петима руски войници

Сирийските власти започнаха процедурата по освобождаването на 169 затворници като част от споразумението с въоръжени  фракции за предаването на телата на петима убити руски войници в началото на август според адвоката Мишел Шамас, назначен за няколко от тях, който даде изявление пред АФП, без да уточнява самоличността на тези фракции, с които се водят преговори, нито датата за предаване на телата, отбелязва вестник „Ан-Нахар“. Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи на свой ред в изявление във вторник: „86 затворници, от които и от централния затвор в Хама, са били освободени като жест на добра воля от страна на руснаците и режима, за да се улеснят преговорите със съюза на „Джейш Ал-Фатх“ относно процедурата по предаването на телата на руските пилоти“. Според обсерваторията освобождаването на „затворниците по обвинения в тероризъм е на фона на демонстрациите срещу режима на сирийския президент Башар Асад още в началото на конфликта в Сирия преди пет години“ и допълни, че още затворници ще бъдат освободени. Петимата руски войници, сред които двама офицери и тричленен екипаж, бяха убити в началото на август, след свалянето на хеликоптера, на чийто борд са пътували в провинция Идлиб (северозапад), която е под контрола на „Джейш Ал-Фатх“ (съюз на ислямистки и джихадистки групировки, а на най-важната от тях е „Джейш Фатх Аш-Шам“, която се наричаше „Джабхат Ан-Нусра“, преди да прекъсне връзката си с „Ал-Кайда“). Русия започна въздушната си кампания в Сирия в подкрепа на военните операции, водени от сирийската армия. Със свалянето на хеликоптера броят на руския военен персонал, убит от началото на военната намеса на Москва, нарасна до 18 души.

Сирийската опозиция предлага обнадеждаваща гледна точка

Върховният орган за преговорите в Сирия предложи в британската столица Лондон ново политическо решение за Сирия, според което първо трябва да се започнат преговори, като това ще отнеме 6 месеца, а след това ще се създаде един преходен орган, включващ личности от опозицията, правителството и гражданското общество, предава арабската секция на „Скай Нюз“. Пътната харта, предложена от Върховния орган за преговорите, основен представител на сирийската опозиция, участваща в мирните преговори, които са в застой, с посредничеството на ООН и с подкрепата на западните сили, настоява за оттеглянето на президента Башар Асад от длъжност до края на следващите 6 месеца. После ще управлява преходният орган на страната в продължение на 18 месеца, след което ще се организират избори. Главният координатор на Върховния орган за преговорите Рияд Хиджаб обяви, че органът ще отхвърли всяко споразумение, постигнато от Русия и САЩ за съдбата на Сирия, ако е различно от неговата гледна точка. Хиджаб допълни, че може да има решение за Сирия само ако отговаря на стремежите на сирийския народ. Той акцентира, че най-голямото предизвикателство за постигането на политическия преход идва от страна на международната общност, посочвайки Иранската революционна гвардия и другите регионални въоръжени групировки, и преди всичко Русия, подкрепяща Асад. Той подчерта, че каквото и да предложи руският външен министър Сергей Лавров по отношение на Асад, няма да реши проблема, и обвини Москва в употребата на забранени оръжия, за да подкрепи сирийския президент.

Коментирайки гледната точка на сирийската опозиция, британският външен министър Борис Джонсън заяви, че предложенията на Върховния орган за преговорите предоставят надеждно мнение за Сирия, осигуряващо мира без сирийския президент. Джонсън обясни в статия във в. „Таймс“: „Все още имаме шанс за успех на това предложение. Ако руснаците и американците са в състояние да постигнат прекратяване на огъня, след това може да възобновим преговорите в Женева“.

Анкара предприе стъпки за подобряване отношенията с Египет

Анкара предприе стъпки за подобряване на отношенията с Египет след застоя, продължил повече от три години (след свалянето на бившия египетски президент Мохамед Мурси, един от лидерите на „Мюсюлмански братя“) чрез мерки за подобряване на икономическите и търговските отношения, влошени по време на този период, съобщава „Шарк Ал-Аусат“. Анкара обяви, че икономическа делегация заминава за Египет скоро и ще започне преговори с египетски бизнесмени за стартиране процеса на развитие на взаимоотношенията. Очаква се според изявление на турския министър на митниците и търговията Бюлент Туфангджъ, че Федерацията на търговските камари и фондовата борса ще изпрати делегация в Кайро след ислямския празник Ейд ул-Адха (на турски – Курбан  Байрам), който започва днес. Министърът заяви, че турската страна очаква „бизнесмените и от двете страни да предприемат реципрочни мерки и политическите развития, които ще последват през следващите дни, и да определят естеството на турски-египетските отношения“. Той допълни, че „съществуват дълбоки исторически връзки между турския и египетския народ и страната е готова да предприеме всякакви стъпки в полза на двата народа“. Източници, близки до египетското външно министерство, съобщиха пред „Ал-Аусат“, че има положителни изявления, направени от Анкара през последния период, но никакви практически стъпки не са предприети досега. Те акцентират, че има някои неща, които Анкара трябва да осъзнае добре, ако иска да развива отношенията си с Египет, в челните редици на които е избягването на намеса във вътрешните работи на Египет. Източниците допълниха, че не съществува абсолютно никакъв проблем с турския народ, подчертавайки, че всички турски изказвания са в правилния курс на икономическите и културните отношения и това е ход, който може да се вземе под внимание, ако някои длъжностни лица прекратят изявленията, обиждащи Египет и управниците му.

Турските авиолинии наскоро обявиха, че ще възобновят полетите си между Истанбул и Шарм ел-Шейх след прекъсване от близо десет месеца. Турската фирма ще организира четири полета през седмицата. Напоследък бяха публикувани изявления и от двете заинтересовани страни за развитието на отношенията между двете страни, а турският премиер Бенали Йълдъръм подчерта, повече от веднъж през последните дни, че развитието на отношенията с Египет се е превърнало в необходимост. Той обяви, че подкрепя „развитието на отношенията с Египет, страна, близка до нас със своята култура и ценности, и не трябва да има различия между правителствата, противно на желанието на нашите народи“. Египетският президент Абдулфатах Ал-Сиси от своя страна наскоро обяви: „Няма причини за враждебност между египетския и турския народ. Даваме им време, за да преразгледат позицията си за Египет“. Шабан Дъшлъ, заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието по икономическите въпроси, още юли обяви, че „екип на турското правителство ще посети Кайро, за да обсъди необходимостта да се предприемат стъпки за възстановяване на отношенията, ние имаме добри намерения по отношение на съживяване на контактите с Египет“. Напрежението в отношенията между Египет и Турция коства на Анкара значителни икономически загуби, особено след като Египет спря през април спогодбата за фериботна линия между пристанищата на Александрия и Мерсин в Турция, която улесняваше транспорта на турските стоки за страните от Персийския залив, Близкия изток и Африка, а това беше и най-прекият път. Призивите на турските бизнесмени и инвеститори ескалираха с искания за подобряване на връзките с Египет и ненамесата във вътрешните работи на страната.

Тунис се страхува от завръщането на екстремистите от Либия и търси съвместни действия

Тунизийският министър на отбраната Фархат Хоршани заяви, че страните от Северна Африка трябва да засилят сътрудничеството си за предотвратяване възможността бойците на ДАЕШ, укриващи се в своята крепост в либийския град Сирт, да се върнат в родните си страни и да провокират размирици, отбелязва сайтът „Ал-Мустакбал“. Хоршани каза пред репортери по време на срещата на военни служители в Париж, че „опасността е реална“. „Напускащите Сирт в края на краищата се насочват към юг, за да се присъединят към „Боко Харам“. Но някои от тях също така се насочват към Запада“. Той добави: „Ние нямаме регионална стратегия. Съседните страни се занимават с военните проблеми и сигурността като ежедневие“. Той отбеляза: „Международното сътрудничество не отговаря на нивото на риска. Ние сме в критична ситуация. Целият регион е в риск. Ние трябва да си сътрудничим, преди да потъне“.

От друга страна, френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дериян изрази страховете си от преместването на части на организацията ДАЕШ в Тунис или Египет, когато ги изтласкат от териториите в Либия, предава кувейтският „Ал-Уатан“. Льо Дериян заяви: „Ние трябва да се отнесем сериозно към въпроса за преразпределението на терористите след възстановяването утре на контрола над Сирт и Бенгази“. Той допълни: „Жалко е, че всички съседни на Либия държави не са обединени в разглеждането на въпроса за преразпределението на терористите след овладяването на техните крепости в Либия“. Съобщава се, че въоръжените сили на международно признатото либийско правителство са провели нова атака над последната крепост на ДАЕШ в град Сирт, но това не означава, че заплахата от организацията в Либия вече не съществува. Западните източници потвърждават, че в момента там има между 5 и 7 хиляди въоръжени бойци на ДАЕШ.

Близкоизточният църковен съвет провежда своето общо събрание за първи път в Аман

Близкоизточният църковен съвет проведе единайсетото си общо събрание в Аман миналата седмица по покана на председателя на съвета, православния патриарх Теофил III – патриарх на Йерусалим, Палестина и Йордания, предава сайтът „Ад-Дестур“. На историческата среща, както я определиха експертите, проведена за първи път в Йордания, ръководителите на всички църкви в Близкия изток се събраха на едно място, включително и папа Туадрос II, патриархът на Александрия и глава на Коптската православна църква. На срещата участваха всички религиозни общности: източноправославни, традиционни православни, евангелистите и католиците. По време на събранието бяха обсъдени положението и ролята на християните на изток при сегашните условия и продължаването на спешните социални и хуманитарни помощи за бежанците и мигрантите, които започнаха, откакто съветът беше създаден. Целта на този съвет е да продължи диалога за съжителството между християните и мюсюлманите и да намали религиозното напрежение в региона. Той призова международната общност и главните действащи лица да прекратят кризата в Сирия и Ирак във възможно най-кратък срок за облекчаване на страданията на народите. Беше обсъдена важната роля на Хашемитско кралство Йордания в защита на християнските светилища на изток и съществуването на арабите християни наред с подкрепата за мигрантите и бежанците, с уважение към техните възможности, постоянния стремеж за мир, консолидация, защита на свободата на вероизповедание и култови практики, от които се ползват всички граждани и гости в Йордания. Близкоизточният съвет за църквите е основан през 1974 г. със седалище в ливанската столица Бейрут и по устав работи за сближаването на духовните и идеологическите гледни точки, довели до историческите разделения между църквите (схизмата).