SHARE

Голямата новина от глобата на Европейската комисия над Google не е толкова размерът на глобата, колкото заключението, че гигантът има господстващо положение – а това отваря възможности за дела срещу него от частния сектор.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестегер призова бизнеса да съди за пропуснати ползи Google, тъй като търсачката поставя на първите места продуктите на компаниите, свързани с технологичния гигант.

Европейската комисия проведе разследване срещу интернет гиганта и установи, че Google е злоупотребил с позицията на господстващото си положение на пазара, за да предостави незаконно преимущество на своите търговски услуги. За това комисията наложи глоба на компанията от €2.4 млрд.

Сега Вестегер призовава всеки бизнес да прочете доклада на комисията по случая и ако прецени, че и той е бил ощетен от действията на Google, да използва доклада, за да заведе иск срещу гиганта.

Комисията постави прецедент, тъй като първа определи положението на Google като господстващо и че гигантът е злоупотребил с него. В идните месеци комисията ще публикува редактирана версия на своя доклад (без търговски тайни), който ще може да бъде използван в съдилищата от частни ищци.

“Всеки, който се чувства ощетен от незаконното поведение на Google, може да използва този доклад в съда като част от доказателствени материали”, заявява Вестегер пред лондонския Times. Това “ще се отрази” на начина, по който действа Google в бъдеще.

“Становището, че Гугъл е в господстващо положение, е изходна точка да разгледаме много други параметри – снимки, карти, местна [реклама]. Това ще са конкретни дела.”

След като комисията постанови своето решение, незабавно последваха първите дела от News Corp. (медийната компания на Рупърт Мърдок), Deutsche Telekom, онлайн туроператора Expedia, германският издател Axel Springer и фотографската агенция Getty Images.

Всъщност глобата на Европейската комисия от €2,4 млрд. съставлява само 3% от годишния оборот на Google от $90 млрд, но от компанията имат 90 дни да променят начина, по който действа търсачката. В противен случай комисията ще започне да им налага глоба от $12 млн. на ден.

От Google заявиха, че не са съгласни с решението на комисията и ще обмислят да обжалват пред Съда на ЕС.

Продължават разследванията и срещу операционната система Android и начина, по който при нея става рекламирането. Миналата година комисията задължи и Apple да върне на Ирландия 13-те милиардa евро, които компанията е получила като незаконна държавна помощ и в момента продължава съдебната битка между комисията и Apple. Съвсем на скоро Вестегер задължи и „Газпром“ да наложи пазарни цени в Източна Европа и да се откаже от всякакви претенции за компенсация по „Южен поток“ от България, като предстои окончателното произнасяне на комисията дали отстъпките на „Газпром“ са достатъчни.

SHARE