SHARE

Израелско-арабският конфликт успя да измести сирийската гражданска война като основна тема в близкоизточните медии.
Израелското правителство реагира невиждано остро на приетата от Съвета за сигурност резолюция, която осъжда практиката да се строят заселнически селища на окупирана след 1967 г. палестинска територия.
Този  въпрос е основната пречка пред намирането на двудържавно решение на продължилия вече над шест десетилетия конфликт.
Бюлетинът е изготвен от арабиста Дорейд Джасим. 


Празненствата по случай Коледа във Витлеем

Християните започнаха още от събота вечер честванията по случай Коледа, с притока на десетки палестинци и туристи на площада „Мангер“ във Витлеем на Западния бряг, на фона на затегнатите мерки за сигурност, предприети в Европа, съобщават  арабските медии. Витлеем, според християнската традиция, е видял раждането на Христос в църквата „Рождество Христово“, където литургията стартира след полунощ. Палестинските власти се радват на особено висок прираст на туристите за празниците тази година след разочароващия миналогодишен сезон заради актовете на насилие. Служители в сектора на туризма прогнозират, че десетки хиляди ще посетят религиозни обекти в Йерусалим, Витлеем и Назарет в празничния период. Палестинските сили за сигурност бяха разположени по улиците, водещи към площада и църквата „Рождество Христово“. Много се събраха в очакване на пристигането на конвоя на главата на Йерусалимската патриаршия Пиер Батиста Пизабала в града в събота следобед. В църквата „Рождество Христово“ във Витлеем, намираща се в окупираните палестински територии, присъстваха хиляди арабски и чуждестранни християни въпреки студа. На литургията присъстваха палестинският президент Махмуд Аббас и палестинският премиер Рами Хамдулла,  министрите от палестинското правителство, както и редица дипломати. Тази година празненствата отбелязаха значително подобрение в туристическия трафик в града, съвпадайки с резолюцията на Съвета за сигурност срещу израелското окупационно заселване, официално описващо победата на международното право.

Съветът за сигурност за окупационното заселване: арабите приветстват, Израел яростно отказва да приеме

Палестинците и арабските страни приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда и изисква прекратяването на практиката на окупационното заселване на Западния бряг и окупирането на Източен Йерусалим, докато Израел отхвърли решението и декларира, че няма да се съобрази с него, отбелязва панарабският информационен портал „Илаф“. Текстът беше одобрен с мнозинство от 14 гласа, след като САЩ, обичайно подкрепящи Израел, се въздържаха да гласуват, което позволи издаването на такова решение за първи път от 1979 г. насам, когато Съединените щати отново се въздържаха и в резултат беше приемането на Резолюция 446, заклеймяваща изграждането на окупационни селища в палестинските територии като незаконно и представляващо пречка за мира. Говорителят на палестинската власт Набил Абу Рудейна обясни, че Резолюция 2334 е „голям шамар в лицето на израелската политика и осъжда с международен консенсус окупационното заселване и оказва силна подкрепа за двудържавното решение“. Секретарят на Организациятта за освобождение на Палестина (ООП) Саеб Ерекат заяви пред АФП: „23 декември е исторически ден, триумф на международната легитимност, международното право и международните харти и в частност окупационните селища са нищожни и незаконни“. Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абу Ал-Гайт приветства решението, подчертавайки че „това въплъщава подкрепата на международната общност за историческата борба на палестинския народ и в същото време се потвърждава незаконността на окупационното заселване и различните действия, взети от израелските власти, за да го превърнат в свършен факт, основна пречка за постигането на двудържавното решение“. Йорданското правителство похвали решението, а йорданският министър по медийните въпроси Мохамед Ал-Мумани го описа като „историческо“.

Иракският премиер Хайдар Абади: Победата над ДАЕШ е близо

„Нашата цел е да се освободят повече хора и ние скоро ще постигнем окончателната победа над ДАЕШ в Мосул“, заяви иракският премиер Хайдар Абади по  време на младежка конференция, цитиран от „Ал-Раи“. Абади обяви, че основна цел  на кампанията  е да бъдат освободени възможно най-много хора и добави, че вече две трети от провинцията са освободени. Ал-Абади подчерта, че след освобождението цел от първостепенно значение е възстановяването  на  сигурността, след като бъдат отстранени мините и експлозивите, за да бъдат съживени освободените райони, за да могат да се върнат гражданите там.

 

Последната група опозиционни бойци от Алепо беше евакуирана, а Съветът за сигурност призова режимът да даде възможност за доставка на помощите

Приключи евакуацията на цивилните и бойците от източните части на Алепо, както и селата Кафуа и Кафрия в провинция Идлиб, за да попадне източната част на град Алепо напълно под контрола на сирийския режим, отбелязва вестник „Ал-Кудс“. Част от конвоя, извеждащ затворените в капан граждани в източните квартали на Алепо, се отправи към селата в западната част от провинцията след 24 часа престой на пропускателния пункт. Конвоят от 20 автобуса и 700 частни автомобила беше спрян за 24 часа от силите на режима на пункта и ще се преместят в западната част на провинцията, под контрола на опозицията. Сирийски военен източник заяви, че пет автобуса от източните квартали на Алепо са се отправили към окръг Ал-Рашидин, град Хан Туман. За разлика от тях конвой от четири автобуса от селищата Кафуа и Кафрия, обсадени от опозицията в провинция Идлиб, се е отправил към центъра на Алепо, контролиран от силите на режима и въоръжените милиции. Официалната сирийска информационна агенция САНА съобщи за пристигането на автобуси и линейки, принадлежащи на Сирийския червен полумесец, извозвайки ранените и болните, жените и децата от Кафуа и Кафрия към Ал-Рамуса. В същото време Съветът за сигурност на ООН настоя режимът на Асад да позволи на ООН и хуманитарните партньори да доставят помощите „безопасно, устойчиво и безусловно“ за всички засегнати цивилни граждани. Съветът единодушно прие резолюция, простираща се върху разпоредбите на предходното решение 2139, за срок от една пълна година, приключващ на 10 януари 2018 г. Според резолюцията, издадена единодушно от членовете на 15 страни в съвета, „всички заинтересовани страни“, по-специално сирийските власти, веднага да се съобразят със своите задължения съгласно международното право. Това идва един ден след срещата Русия-Иран-Турция в Москва. В този контекст говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби обяви, че държавният секретар на САЩ Джон Кери е провел телефонни разговори с колегите си Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу относно тристранната среща.

Руско-турското сближаване продължава въпреки убийството на посланик Карлов

Гледката извън руското посолство в турската столица Анкара –  4 рускини поднасят червени цветя, приближаващи въоръжени полицаи, охраняващи постовете на сигурността в сградата на посолството. Така започва репортаж на арабската секция на Би Би Си. Жените оставят цветята за спомен извън сградата. Тези жени познават убития посланик и се опитват да скрият чувствата си с трудност. Една от тях, Лариса Откова Туркан, която работи в руската културна асоциация в Анкара, разказва: „Това е голяма трагедия за всички нас, за целия руски народ, той беше добър човек и изключителен дипломат“. На въпроса дали осъзнава гнева на някои турци към руското правителство, тя каза: „Мисля, че да, но ми е трудно да говоря в момента“. Няма съмнение, че убийството на Карлов, ветеран дипломат, описан така от колегите си, и също спокоен и дипломат от кариерата, ще разклати отношенията между Русия и Турция. Но убийството му не е причинило избухването на нова криза в двустранните отношения между двете страни, както се опасяваха някои.

Напротив, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин използваха едни и същи думи, окачествявайки убийството като „провокация“, насочена към подкопаване на отношенията между двете страни, и подчертаха, че това усилие никога няма да успее да прекрати тези контакти. В действителност убийството може да доведе до обединението на Турция и Русия срещу техния обявен за общ враг –  терора – и насърчава установяването на по-тясно сътрудничество между двете страни, винаги характеризирано със сложни отношения. Русия и Турция са се борили помежду си в продължение на четири века. И сега, когато преди сто години е била последната война между тях, продължават споровете, тъй като поставиха и Анкара и Москва в противоположни лагери в Сирия. През това време турците подкрепиха дисидентите, които се борят със сирийския президент Башар Асад и неговото правителство, а руската военна намеса рамо до рамо с Асад оказа решаваща роля в подкрепа на правителството му. Руско-турското съперничество достигна своя връх през миналата година, когато турски военни самолети свалиха руски боен самолет на границата между Турция и Сирия. След това президентът Путин описа свалянето на самолета като „забиване на нож в гърба от съучастник в тероризма“. Москва заяви, че семейството на президента Ердоган се е възползвало от контрабандните операции на петрол, извършени от организацията „Ислямска държава“. Произшествието от свалянето на самолета доведе до реалната възможност от възникване на военна конфронтация между двете страни и чувствата продължават да врят и да кипят, а президентът Ердоган изпрати извинително писмо до руския си колега с мотивацията поне частично да привлече руски туристи на топлите плажове в Турция, изоставени от руското правителство. Този път Сирия стои зад сближаването. Благодарение на краха на влиянието на Запада в сирийската война западните страни практически са изоставили региона, оставяйки Анкара, Москва и други свободно да постигнат целите си в тях.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.