SHARE

Призовавани да си мълчат, за да не „се излагат пред чужденците“. Наричани платени, след това вплитани в конспирации; обвинявани, че не знаят за какво протестират, а каузата им – системно принизявана от определени рупори. Това, за съжаление, е реалността пред протестите за Пирин и онези българи, които застават в опозиция на правителството – независимо в страната или чужбина. 

Но протестиращите, за разлика от онези „медии“, не са анонимни. Те застават с имената си, историята си и личността си зад една кауза, в която вярват безрезервно. Именно затова протестите за Пирин продължават като вълна, която стигна и до международната българска общност – именно на тях „Терминал 3“ реши да зададе въпроса защо организират и участват в протеста за Пирин. 

„Аз подкрепям каузата “Пирин”, защото казусът със застрояването на Пирин е по-скоро симптом на глобалния проблем с корупцията, олигархичните зависимости на българските политици, липсата на действащо правосъдие и независими медии, а не толкова проблем сам по себе си.

Не е проблем едната втора кабинка, както повтарят като развален грамофон повечето български медии, а начинът, по който функционира държавата ни въобще.

Вземане на решения, касаещи голяма част от територията на България, тихомълком, между празниците, системни нарушения на концесионера и липсата на прозрачност, конфликт на интереси и неясни  закони, които развързват ръцете на алчни олигарси с офшорки, министър на околната среда, който отрича глобалното затопляне.

За мен протестът в защита на Пирин е чудесна проява на гражданското общество и показва, че младите българи, живеещи в България и в чужбина, се интересуваме от това, което се случва в държавата ни и не сме готови да се примирим с разграбването и разпродаването на България. Аз съм уверен, че заедно можем да защитим Пирин и българската природа и да покажем, че нас ни има и сме готови да се борим за по-добро бъдеще за нас, нашите родители и деца. Призовавам всички млади българи, където и да се намират физически, да не остават безучастни и да не се поддават на системно и умишлено разделение, пропаганда и дезинформация.

Съединението прави силата, затова нека заедно да спасим Пирин!

– Александър Иванов е на 25 години, завършил НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София. Завършва с отличие бакалавър и магистър по биохимия, както и магистър по невронаука в University of Oxford, където е и бивш председател на Българското студентско общество. Там в момента е докторант по невронаука, носител на престижната стипендия „Cristopher Welch“, която преди е присъждана на трима Нобелови лауреати. Има успешно завършени научни стажове в Cambridge University, Princeton University и IMB, Майнц, Германия. Един от учредителите на НПМГ Алумни клуб, образователна НПО с идеална цел. 

Оксфорд, Великобритания

„Пирин, Рила, Родопите, Стара планина не са просто имена за мен, а спомени за пътешествия. И докато с годините опознах добре красотата им, гледната ми точка на биолог с немалък опит ми позволи да осъзная колко голямо е значението на невероятното биоразнообразие и това колко важно е то да бъде опазено.

Дом на близо  една трета от българската флора, включително множество ендемити, Национален парк „Пирин“ представлява единствен по рода си център на биоразнообразието в България и света  и заслужено е част от световното природно наследство на UNESCO.  Много от растенията, които растат там, имат недостатъчно добре проучени лечебни свойства и с унищожаването на тази крехка екосистема може да бъде загубена завинаги възможността да се спасят хиляди хора.

Затова в лицето на посегателството над българската природа аз не мога да мълча. Активното разпространение на дезинформация от страна на някои медии и деградирането на образа на българския учен до този на „платен зелен терорист“ позволиха едно престъпление (защото приетият нов план за управление на Пирин нарушава множество български и европейски директиви) да бъде сведено до пропагандна безсмислица. Планирането на „писти“ в един от най-лавиноопасните региони на България (Църна могила) и отварянето на 48% от парка за сеч и строежи с неясно определени функции няма да развие ски спорта у нас. Така исканата от банскалии втора кабинка явно също не е приоритет, след като предложението на Боян Петров, включващо построяването ѝ, бе отхвърлено без значима аргументация от страна на министъра. Истинската цел е ясна – Пирин да бъде изсечен и продаден „на кубик“.

Затова моят призив към всеки разумен българин е: Нека защитим националното ни богатство сега, защото следващия път ще бъде посегнато на личното!“

– Теодор Трифонов e студент 3-ти курс в университет  „Алберт-Лудвиг“ във Фрайбург, специалност биология. Възпитаник е на НПМГ, през учебните си години е спечелил множество медали от шестте национални и двете международни олимпиади по биология, на които е участвал. Страстта му са птиците, а за планината казва, че е негов дом, лято и зиме.

Брюксел, Белгия

„В свободното си време пътувам и прекарвам колкото се може повече от него извън града, в природата. Особено обичам местата, където няма никой. Последното, защото – особено в България – добре познатите части от планините са и най-мръсните части от планините. Парадоксално при наличието на толкова патриоти.

Защо протестирам? Не знам откъде да започна. Първо, протестирам, защото обичам Пирин. Второ, протестирам, защото като мислещ човек не мога да не видя съвсем откровените лъжи на хората, които би трябвало да защитават интересите на страната си. И повече не мога да ги слушам спокойно. Трето, протестирам, защото въпреки очевидната зависимост на медиите площадите не могат да бъдат цензурирани (вече или пък все още).

Протестирам, защото има неща, по-важни от нечий джоб.

Протестирам, защото ме е срам да слушам премиера, министъра на околната среда и техните приятели.

Протестирам заради щъркелите и блатните кокичета, които нищо не могат да кажат. Протестирам, защото имам право да знам кой, на кого и как продава територии, които не принадлежат никому. Протестирам, защото не искам да подавам сигнали, които могат да бъдат игнорирани.

Протестирам заради себе си и защото искам децата ми да не се страхуват да питат, да имат правото да бъдат чути и да не се чудят #КОЙ. И за да могат да видят Пирин така, както все още мога аз.“ 

– Борислава Спасова е в Прага от година, като е част от организаторите на протестите Пирин на българите в Прага. живяла е в Чехия като студентка, където е прекарала половината си следване. В момента се занимава с преподаване на чешки, английски и български като чужд език. 

Сиера Невада, САЩ

„Поглеждайки ретроспективно изминалите години, споделям мнението, че системното недоверие на българското гражданско общество е свързващият елемент зад всеки един протест с природозащитна тематика.
Основен проблем, който се очертава с взетото от Министерски съвет решение за разрешение за допълнително застрояване на Природен парк “Пирин”, е съдържанието на конкретната промяна и начинът, по който тя бе приета.

Липсата на категорична екологична оценка с международна тежест кореспондира със същността на закона. Важно е да се разбере, че масовите протести, които се състоят периодично и в Берлин, не са насочени срещу икономическото развитие на държавата, а срещу липсата на прозрачност при взимането на решения от сериозно обществено значение, което е силует на модела на държавно управление. В този смисъл е притеснителна и налаганата пропаганда в масовите медии, които дезинформират за целите и реализацията на протестите.

Няма как да бъдат подминати съмненията ни за корупционни схеми, които обслужват частни, а не обществени интереси. Въпреки лековатите обещания и увещания на управляващите редно е да помислим за балансирано и целенасочено развитие на региона в унисон с природните ресурси и нуждите на местните жители. Защото подобна промяна в законодателството може да има отражение след време, когато всички гласни обещания пред камера биха били забравени, а дори и отречени.“

– Диляна Величкова e на 25 години и живее в Берлин вече 5 години. Завършила е комбиниран бакалавър педагогически и медийни науки. Сега следва магистратура комуникации и ивент мениджмънт. Управител е и на „Гибелин ООД“ – агенция за организиране основно на концерти и букинг на артисти.

Берлин, Германия

„Реших да организирам протест срещу новия закон за Пирин съвсем спонтанно, докато разхождах петмесечния си син в парка.

Защо ли?

Защото отказвам да се съглася тази вълшебна планина да принадлежи на шепа престъпници с неясна самоличност, минало и мотиви!
Защото съм се родила под Сините камъни на Сливен и за мен всяко дърво и скала в България са свещени, така всъщност разбирам аз патриотизма!
Защото вярвам в устойчивото развитие, в туризма, от който могат да бъдат облагодетелствани обикновените хора в Банско, по морето, навсякъде, където се строи безугледно и крупно!
Защото няма чех, с когото да съм се запознала и да не е казал: „България? Даа, Рила, Пирин, бил(а) съм там на поход, вашата дива природа никъде я няма из Европа.“ С това ни знаят тук, в Чехия, не с стотиците километри писти и не с бетонните хотели!

И не, никой не ми е плащал да организирам протеста в Прага. Обичта ми към природата не се продава! Нито пък ценното време, което откраднах от бебето си. Защото искам някой ден да го заведа на Байкушевата мура и да му разкажа откога расте там, как ще надживее и мен, и него и как трябва да пазим нея и горите на Пирин и за децата на неговите деца, защото дори парите се правят от дървета…“

Евгения Бернщайн, от 4 години живеe в Прага, Чехия, сред организаторите на протеста в Прага. 

Сидни, Австралия

Карам ски от малък и заставам зад каузата Пирин. Не виждам противоречие. Част съм от протеста не защото съм срещу контрапротеста. Напротив, и аз също искам да карам ски в България.

Не вярвам, обаче, че това е проблемът. Това е само черно-бялото му ехо в медийния шум, което успешно заглуши дебата и го разсея от същността му.

А тя се съдържа в следните два красноречиви факта:
(1) Бойко Борисов обеща пред Европарламента, че ще бъде построена единствено втора кабинка. (2) Министърът от кабинета му, Нено Димов, отхвърли предложението на Боян Петров, което гарантира построяването втората кабинка и същевременно опазването на териториите на Пирин от незаконна сеч и строителство.

Някъде в бездната между тези две твърдения липсват поне една или, надявам се, две оставки.

Нашата борба започва от Пирин, но в същината си е борба срещу властта, която ни разделя на „за“ и „против“. Защото всички ние, протестиращи или контрапротестиращи, сме изправени срещу един и същи враг: удобната непрозрачност, свинската корупция и селективното беззаконие, които облагодетелстват малцина за сметка на всички нас. За сметка на онзи земен рай, чиито отсечени дървета и оголени склонове ще пеят на вятъра друга песен за нас.

И накрая, понеже не съм почитател на тезата за „лошия материал“, използвам тази възможност да се обърна към целия ни народ, който сега се е вторачил в успехите на демокрацията в съседна Румъния и се жалва, че ние не можем така. Спрете звука на телевизорите си. Той само ви пречи да чуете шума под прозорците си. Това в студа сме ние, които можем така, и това е морето от гласове, които викат в името на онова „за“ и „против“, което обединява всички нас…

Народе?

– Явор Иванов, на 22 години, от София, студент по архитектура в университета в Нотингам, пребиваващ в Англия от 3 години. Сега е на стаж в Rogers Stirk Harbour + Partners архитектите на Lloyds Building, Centre Pompidou, Heathrow T5.

„Терминал 3″ ви даде отговор на петте въпроса за Пирин тук. 

Повече за Банско писахме тук и успяхме и лично да се разходим до „конкурента на Европа“ – тук. 

Всички снимки са от архива на „За да остане природа в България“ 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.