SHARE

Сигурно сте чували израза „с чужда пита помен прави“. Наш си е, но има крещяща нужда от update, защото само докато изчетете този текст управниците ни ще продължат с финансовата си оргия, така че на правнуците ви ще се наложи да търсят отнякъде да продадат трети бъбрек, за да изплатят попарата, която се дроби последните години до днес.

Добре де, преувеличавам малко, защото надали някой луд ще тръгне да прави деца в тая територия след няколко години.

Но все пак само през кратката работна седмица изникнаха доказателства за това как с публичния ресурс в България се разпорежда стадо предрусали с дефектно лепило павиани, предрешени в скъпи дрехи и правещи се на политици, които са си поръчали държавна охрана, държавни лимузини и повечето пребиваващи в държавни апартаменти.

Ще съберат учители на манифестация в Арена Армеец, която ще струва 2 милиона.

Същите, дето искат да пестят пари от организация на избори в чужбина, предлагаха да се разиграва томбола с джипове за гласоподавателите и кръжат с хеликоптери половин ден, защото не са сигурни, че са построили хубава ограда по границата.

Ще спасяват фалирали общини с безлихвени заеми, чрез които най-много се пести от прозрачността. А и тия общини са фалирали, защото едни кметове и съветници години наред си пълнят гушите като гъски с поръчки на завишени цени за безумни неща. Та ние може да организираме и Световното, и Олимпиадата, ако заради нашата си кукувица Дилма Бразилия нещо се разпадне. И то само в Северозападна България има достатъчно нови стадиони. Но не и хора.

Няма да видите някой от управляващите тюфлеци дори вече да си отвори миризливата зурла за разследване и евентуално възмездие за КТБ. Майната им на парите, важното е да сме здрави.

И като казах здрави – тая тема я подминаваме, за да не налази един оцъклен човек да ни обвини в путинизъм.

Ще кажете – ето го тоя с безграничната експертиза пак плюе и философства. Що не иде на музей да се разсее малко, да си разшири мирогледа и културата на изказа, че е заприличал на Ценко Чоков на българската публицистика. И, разбира се, това ще е прекалено тъпа реакция към това, което ви казвам, защото все още имам шанса да се превърна в първи посетител на Квадрат 500 (платил с билет, а не гост с покана на някоя галимация там). Колко пари отидоха за Квадрат 500 и каква е разликата спрямо това, което имахме като галерия преди това? Никой не знае, защото никой не е ходил.

Тука вече ще ви кипне и ще кажете: „Тоя няма спирка с негативизма!“ И аз ще кажа, че за спирки в София са похарчени много повече пари от нужното, за да схлупят два кекави винкела с малко пластмаса да прави завет. Но Центърът за градска мобилност е приел харченето като форма на курбан срещу пътните инциденти явно.

Единствената позитивна вест е, че ще разберем кандидатите за президент след изборите и няма да се харчат излишни пари за реклама, флаери и платени репортажи от типа „Бареков събра 1000 човека в читалището в Червен бряг, които са дошли очевидно за безплатната храна и щампованата тениска, която да ползват за пижама“.  Щото абсолютно всеки лев за предизборна кампания идва от вас, не се заблуждавайте, че някой би извадил лични пари или някой би дарил свои пари за такива глупости.

Време е да започнем да се държим с управленската ни класа като с момчето със синия костюм, а не като с тюфлеци със златни костюми. И да ги натирим да се повозят под дъжда в метрото (щото така е построено, че капе вътре).

Защото наглостта и безочието няма да спрат. Парите ви ще бъдат ползвани като тоалетна хартия и раздавани като рекламни брошури на властта, за да бъде стабилна тя с подкрепата на онзи дял от бизнеса, който ѝ осигурява после корпоративен вот. Да, звучи гадно и затова темата не е много популярна, манталитетът на управление на публични ресурси у нас е като на тези глуповати хора, дето удрят джакпота от тотото и след една година се виждат в дългове. Защото властта у нас е точно като тотото – привлича предимно глупави хора. И все някой от тях я получава. И харчи и прахосва, без да мисли особено в перспектива.

Преди време бившето CEO на стерилния американски вариант на скара-бирата – McDonald’s, Едуард Ренси обяви, че ако минималната заплата скочи от двойно от 7 долара на час, за работодателите ще бъде по-евтино да инвестират в роботи, струващи по 35 000 долара. Голяма, но еднократна инвестиция.

Мисля си, че отдавна трябва да наредим на всички нива на държавното ни управление роботи и да се свършва. Но проблемът в това е, че трябва все някой да пусне обществената поръчка. И ще я спечели негов авер, който вместо изкуствен интелект ще достави не много добре дресиран едноок и престарял пудел. За бая пари.

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.