SHARE

Фондът за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални има пред себе си нелеката задача да разследва престъпления и корупция по високите етажи на руската власт. Организацията се финансира изключително и само с дарения, с помощта на които създава работещи, основно дигитални похвати, които да работят в полза на руското общество.

Разследвания

Фондът за борба с корупцията на Навални е най-популярен у нас с разследванията, които разкриват разяждащата корупция по висшите етажи на властта в Русия.

През 2013 г. фондът успява да разкрие 20 високопоставени чиновници, които имат недекларирано недвижимо имущество на стойност 4 милиарда рубли. Никой от обвинените не успява да докаже откъде произхождат доходите му. В допълнение разследванията успяват да стигнат и отвъд океана, като разкриват руски имоти в щата Флорида и Маями, придружени със снимков материал и огромно количество документални доказателства.

В арсенала им през 2013 г. се добавя например параплан с мотор, с който отвисоко се заснемат незаконните палати на властващите. Освен в САЩ журналистите успяват да открият собствености в Ница, Франция, Лондон, Санкт Петербург.

В края на 2013 г. ФБК отваря филиал в Санкт Петербург, където през следващата година се провеждат 19 разследвания. Те засягат основно злоупотреби със средства покрай зимната олимпиада в Сочи, а общо фондът разкрива злоупотреби на стойност 1,5 трилиона рубли. 

Прескачаме в 2016 г., когато всъщност Навални е в разгара на най-успешната си акция: видеоразследванията с дрон. Именно тези разследвания извадиха на бял свят имотите на Медведев, привлякоха международно внимание (включително към другите му разследвания) и провокираха протести в цялата страна, които продължават и до днес.

Към интерактивните материали се прибавят и антикорупционни брошури, календари и др.

Проекти за гражданска активност

Фондът на Алексей Навални започва да работи активно през 2012 г., като тогава се появяват и отчетите за първите им проекти.

“РосПил” е създаден през 2010 г. като проект за борба със злоупотребите в държавните придобивки. Той събира екип от експерти, които оценяват държавните проекти и възможната корупция и неправомерни действия, които се извършват в тях, след което юристи пишат жалби до контролиращите органи с цел да се отмени неправомерното закупуване и придобиване от държавата.

Експертите и участници в проекта са доброволци, а юристите се водят на отчет като “официални сътрудници” и получават заплата от средствата на проекта за работата си.

За 2013 г. общият бюджет (заплати, интернет услуги, данъци и т.н.) по проект “РосПил” е 8 398 642 рубли (186 554 евро).

Други два подобни активни проекта на ФБК са “РосЖКХ” и  “РосЯма”.

“РосЖКХ” се явява контролен орган на неуредиците в жилищните сгради, които се стопанисват от държавата – от топлофикацията до мухъла и поправянето на асансьори. По думи на ФБК това се осъществява изключително бавно и неефективно, затова през 2012 г. те създават системата “РосЖКХ”. Сайтът има изключително прост механизъм: потребителят индикира проблема, а платформата генерира и изпраща жалба до съответните органи. Ако те не отговорят в дадения законов срок, молбата преминава към прокурор.

През 2013 г. общите разходи за “РосЖКХ” са 1 742 421 рубли (38 703 евро).

“РосЯма” пък е насочен към руските пътища и тяхното плачевно състояние, поради което в страната смъртта вследствие на ПТП е висока. Създаден през 2013 г., сайтът работи по подобен начин на предишния проект – подава се сигнал за състоянието на пътя, който сайтът изпраща до Пътна полиция. Ако в законовия срок от 37 дни на жалбата не бъде отговорено и не бъдат предприети мерки, тя отива на прокурор.

За 2013 г. “РосЯма” изразходва 1 374 000 рубли, или 30 519 евро.

Онлайн платформите са обединени през 2015 г. в общия сайт на ФБК, който запазва вида си и до днес. През 2016 г. над 13 хил. нови нередности по пътищата са били отбелязани на платформата; повече 79  хил. жалби са били подадени през “РосЖКХ”, а незаконните придобивки от държавата са спаднали с 23 % от началото на работата на “РосПил”.

Разходите

В по-голямата си част екипът на Навални остава в един и същ състав от 2012 г. насам. ФБК разчита на доброволци.

Средната заплата на служител във ФБК остава сравнително непроменена – за 2013 г. е около 70 хил. рубли, а за 2016 г. възлиза на 69 309 рубли (1058 евро).

След разходите за персонал най-голяма сума се начислява за наем на помещение – около 9 милиона рубли (137 458 евро) през 2016 г.

За  2013 г. година фондът е изразходил 38 320 евро (или 1 725 191 рубли) за заплати на екип “Разследвания”, който е съставен от двама души. През следващата 2014 г. са похарчени 29 196 евро (или 2 012 043 рубли). За производство на видеоматериалите са отделени 3 196 079 рубли, или 48 814 евро. Те включват както дизайн, така и производството и съдържанието на филмите, които са със средна дължина около 40 минути.

От дарения през 2013 г. ФБК е получил 23 милиона рубли (510 885 евро). За 2014 г. даренията се увеличават на 28 милиона (406 309 евро), за да достигнат през 2016 г. до 45 милиона рубли или 687 294 евро.

Свободата на интернет се превръща в единствено оръжие срещу държавните медии, които са рупор на режима. А ФБК определено знае как да борави с това оръжие. С около 700 хил. евро средства фондът успява да задвижи механизма на революцията в Русия. На последния протест на 12 юни тази година хиляди излязоха на улиците в над 150 града. Клиповете на Навални са гледани милиони пъти в YouTube, а фондът успява да политизира и да изгради гражданска позиция в най-младите сред руснаците.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )