SHARE

Остава много малко време до изборите в Русия през март, на които за пореден път ще бъде преизбран (разбира се, демократично) Владимир Владимирович Путин. Затова изглежда, дойде времето опозиционерът Алексей Навални да престане да бъде опозиционер.

И така, съдът постанови неговия фонд „Пятое время года“, който де факто движи въпросите по наема на помещения, по озвучаването, по договорите с разпространители на флаери и на други материали и т.н., да бъде блокиран.

Решението още не е влязло в сила по закон, тъй като тече 30-дневен срок за обжалване. Само че банката вече е наложила запор над средствата. От друга страна, съдът отказва да предостави решението на Навални – не било готово.

Налице е и друг случай, при който е запорирана банковата сметка на Леонид Волков – началник на щаба на Навални. Волков получава два есемеса, с които го уведомяват, че банковата му сметка е блокирана. И в двата случая обаче, липсва номер на съдебното решение, с което се налага този запор.

След това и двамата получават документа, издаден в деня на запора, на основание на първото съдебно решение… за което не просто тече 30-дневен срок за обжалване, преди да влезе в сила, но дори и не е съществувало по времето на запора…

Навални и Волков са обвинени в измама, както и в несъответствия между дейността на фонда и написаното в устава на организацията, пише радио „Свободна Европа“. Пред радиото Волков пояснява, че именно през фонда минават по-голямата част от плащанията и даренията, които постъпват в избирателната кампания на Навални. „Финансовите отчети на Фонда за борба с корупцията са достъпни на страницата“, казва той.

Прочетете как се разпределят средствата и как функционира ФБК. 

Според Иван Жданов, адвокат на кампанията, в решението на съда присъстват политически мотиви. Той стига до такъв извод по няколко признака – първо, няма уведомления за резултатите от системните проверки, на които е подлаган Навални. Второ, няма данни как те са обработвани от съда. Не става ясно и какви точно нарушения е извършил Навални. За да бъдат ликвидирани фондовете, обаче, предстоят още стъпки според правната процедура.

Организаторите на срещата с избирателите в Ростов на Дон са получили до 10 дни арест, защото са разговаряли с гласоподаватели на 24 декември миналата година. Такива срещи с избиратели са се провели и в 19 други града, на които са се събрали хиляди заинтересовани.

Леонид Волков разяснява в личния си профил, че формата на събранията и на разговорите с гласоподавателите са следвали регламента на руската ЦИК, като по време на провеждането им на 24 декември не са регистрирани нарушения или незаконни прояви. 

На 28 януари, след няколко дни, кампанията на Навални организира шествия в различни точки на Русия.

Междувременно, от щаба призовават за помощ в разпространението на сатиричните флаери, които са изземани от властите. Флаерите имитират коледни и новогодишни пожелания на председателя на руската ЦИК – Елла Памфилова, в които се казва, че комисията кани „[гражданите] на 18 март 2018 да преизберат Владимир Владимирович Путин. Ние решихме да не допускаме участието на нито един от останалите претенденти, за да улесним вашия избор и да подарим на приятелите на президента възможността да ограбват страната ни“. (Целия флаер може да намерите тук.)  

 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )