SHARE

Закупуването на пазарния дял на ЧЕЗ в България продължава да бъде мистерия. И докато българският премиер обеща институциите да разследват какво се крие зад „сламеният човек“, сключил сделката с чешката компания, то медиите в Прага вчера открехнаха завесата върху едно от лицата, стоящи зад сделката – Паат Гамгонешвили – руски олигарх, чието име присъства в „Парадайз пейпърс“, в които бяха как много от най-богатите хора в света укриват своите данъци.

Чешкият вестник „Лидове новини“  (собственост на медийната група на премиера Андрей Бабиш) излезе с публикация, според която изкупуването на пазарния дял на ЧЕЗ е комбинация от собствени средства на купувача (остава въпросът откъде са придобити) и банкови гаранции, от една страна, но кредит от офшорни фирми за почти половината от цената. Една от офшорните фирми е Score Trade и неин съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паат Гамгонешвили – бизнесмен, за когото руското издание на Forbes пише, че е първият руски бизнесмен, който е започнал да строи търговски центрове в Москва.

 Score Trade  ще предостави 67 милиона евро. Фирмата също така е свързана и с „Евро Стар“ ООД, която гарантира 180 милиона евро по банков заем на дружеството на Гинка Върбакова „Инерком“.

Какво знаем за този странен руски олигарх, който има интерес към електроразпределението в България? За него няма особено много публична информация. Той е на 62 години, роден през 1955 г. в грузинския град Кутаиси. Завършва Московския институт за инженери по геодезия и кадастър, като от 1986 до 1990 г. е работил като ръководител на лаборатория по компютърна техника и технологии в същия институт.

Гамгонеишвили започва собствен бизнес през 1988 г. за продажба на електронна техника, а след това и за внос на черна техника и домакински уреди „Гепард“.

Шест години по-късно той вече намира средствата да основа собствена банка. През 1994 г. грузинецът създава търговска банка „Славянски кредит“ и е председател на управителния й съвет. Чрез нея финансира строителството на няколко мола, включително два търговски центъра в Москва, сред които е и „Златен Вавилон“.

Гамгонешвили участва и в изпълнението на много други строителни проекти в руската столица, като големи търговски центрове на Кутузовски проспект, вилно селище „Флоренция“ и др.

Той има и бизнес интереси в България. Член е на борда на директорите на фирма „Булреал“ АД, собственик на стоков базар „Илиянци“, а заедно със сънародника си Роланд Исаев до лятото на м.г. бе собственик на мол „Парадайз“ чрез „Булфелд“ ЕООД.

 През септември 2017 г. „Булфелд“ продава мол „Парадайз“ на южноафриканския фонд NEPI за рекордната сума от 252,9 млн. евро. 

Руско-грузинският бизнесмен има особен интерес към търговските центрове, изпълнявал е множество големи проекти в Русия и разполага с финансова институция, която, както името й гласи, дава „славянски кредит“.

Каква е причината за интереса на Гамгонешвили към дела на ЧЕЗ в България, дали зад него не стоят други интереси и защо името му бе прикрито от новия „собственик“ Гинка Върбакова засега остава мистерия.

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.