SHARE

Хакери, зад които стои руското правителство, са атакували енергопреносната система на Великобритания и Ирландия, научава лондонският Times.

Хакерите са се опитали да получат достъп до контролната мрежа на  Република Ирландия, която е щяла да им даде възможност да прекъснат захранването и на Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, твърдят анализатори по сигурността пред британското издание.

Миналия месец са били нападната високопоставени служители на Ирландския електропреносен борд (ESB) от група, обвързана с разузнавателната служба на Кремул ГРУ. Хакерите са изпратили имейли, които да подлъжат служителите да ги отворят и така да им заразят компютрите с вирус.

По подобен начин руските хакери извлякоха информация от сървърите на Демократическата партия по време на президентската кампания в САЩ през 2016, твърди американското разузнаване.

За момента няма симптоми, че енергоснабдителната мрежа на Ирландия и Северна Ирландия е застрашена, но източниците на Times твърдят, че руското киберразузнаване навярно е откраднало информация, вкл. пароли.  Ирландското контраразузнаване потвърждава, че работи по казуса.

Експерти по сигурността заявяват пред вестника, че Ирландия навярно е използвана като опитно зайче на руските служби и като потенциална членка на ЕС, която Кремъл цели да дестабилизира.

Ирландия също така е домакин на множество технологични гиганти, вкл. Facebook и Apple.

От САЩ обявиха миналата седмица, че хакери на руското правителство са се опитали да пробият ядрените и енергийни системи на Щатите.

Анализаторите смятат, че същите тактики са били приложени и при атаката над Ирландия и Великобритания. Руските хакери се смятат за виновни и за прекъсването на тока на стотици хиляди украинци през 2015 и 2016 г.

Ирландската държавна ESB управлява енергопреносната мрежа на целия Ирландски полуостров – вкл. британската Северна Ирландия.

Няма доказателства, че хакерите са успели да получат достъп до ирландската мрежа, но те може да са получили информация, която да им позволи да влязат във вътрешната на компанията мрежа и да получат контрол над нея.

Антъни Глийс, експерт по сигурността от Бъкингамския университет, заявява, че: „Политиката на Путин е политика на намеса, за да насърчи, ако може, разделение и хаос“.

Кремъл отрича намеса в кибератаките, въпреки че президентът Путин наскоро заяви, че „патритично настроени“ хакери може по своя инициатива да защитават интересите на Русия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.