SHARE

Най-голямото постижение на Тръмп за последните 6 месеца всъщност е, че той успя да обедини републиканци и демократи против Русия.

Иначе неспособните да постигнат съгласие по никоя тема партии приеха с изумително мнозинство санкциите срещу Русия и отнеха възможността на Тръмп еднолично да ги свали.

Камарата на представителите прие санкциите с 419 гласа „за“ срещу три „против“. Сенатът ги прие с 98 гласа „за“ и два „против“. С това мнозинство те отнеха всякаква възможност на Тръмп да наложи вето на законопроекта и той бе принуден с неодобрение да го подпише.

Американският президент нарече законопроекта „сериозно опорочен“ и за пореден път напомни, че иска да подобри отношенията на Русия със САЩ и сега е възпрепятстван, тъй като Конгресът му отне способността да свали санкциите.

След това последва реакция и от руския премиер Дмитрий Медведев.

„Администрацията на Тръмп демонстрира пълно безсилие, след като сдаде изпълнителната власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин“, написа Медведев във фейсбук.

„Президентът не харесва новите санкции, но не може да не ги подпише. Новата тема за санкциите е преди всичко още един начин да бъде поставен на място Тръмп. Предстоят нови маневри, чиято цел, разбира се, е отстраняването му от власт.“

Така за пореден път ставаме свидели на абсурдната ситуация, в която американският президент е на страната на Кремъл против собствените си институции. Не само това, но и изглежда Кремъл е най-ожесточеният защитник на президента на САЩ – „Несистемният играч трябва да бъде ликвидиран“, пише неодобрително Медведев.

„Надеждите за подобряване на отношенията с новата американска администрация приключиха […] На Русия е обявена пълноценна търговска война“, обявява руският премиер.

Американският президент се оказа безполезен. Републиканците осъзнаха, че те не могат да променят отношението му към Русия и дестабилизиращото му отношение към западните им съюзници. За това те решиха да вземат нещата в свои ръце.

Когато и да завърши разследването за това дали е имало сътрудничество между екипа на Тръмп и Кремъл по време на американските избори и без значение дали то ще доведе до свалянето от власт на Тръмп – президентът вече е неспособен да взима решения самостоятелно.

Скандалите около Русия и хаосът в Белия дом принудиха американския Конгрес да не дочака края на разследването, а вицепрезидентът Майк Пенс се отправи на визита в Източна Европа, за да увери съседните на Русия държави, че САЩ стоят твърдо за тях.

От друга страна, ако надеждата на Русия е била да получи по-добри отношения със САЩ – то бе постигнат точно обратния ефект. В това отношение Доналд Тръмп е безполезен и на Русия.

Тръмп обаче продължава да полезен на Русия по друг начин. За краткия период от началото на мандата му той успя да предизвика огромна нестабилност във Вашингтон и да отслаби положението на САЩ в света.

Тръмп влоши отношенията на САЩ с Германия и подписа примирие в Сирия в момент, в който подкрепяният от Русия Башар ал-Асад има преимущество.

Тръмп системно – дали чрез първоначалния му отказ да потвърди ангажиментите си към НАТО, дали чрез влошаването на отношенията с ЕС – постига хаос по отношение на основния стълб на американската външна политика – единството на Запада и лидерската роля на САЩ в международния ред.

Отделно от това Тръмп продължава да подкопава институциите на САЩ – последен пример за което е отказът на администрацията му да усвои финанси за борба с руската пропаганда.  Както и фактът, че до ден днешен не са направени номинации за изключително много позиции в Държавния департамент на САЩ – което оставя американската дипломация без персонал.

За тези неща – дестабилизирането – Тръмп все още е нужен на Русия. Най-малкото за да може прокситата на Русия безнаказано да обявят, че територията на Украйна вече е „Малорусия“ и за това да не последва реакция от Белия дом.

В даден момент обаче точно тази нестабилност и импотентност на Белия дом ще са причината американските институции да не могат да търпят Тръмп повече на власт.

Медведев прави опит да представи свалянето на Тръмп от власт като някакъв таен заговор на американското статукво – пропускайки всички скандални срещи и зависимости между екипа на Тръмп и Русия, които до момента станаха явни, и всички онези, които все още се разследват.

Но в крайна сметка Тръмп няма да бъде „ликвидиран“ по думите на Медведев, защото е „несистемен играч“, а просто защото изглежда да играе за друга система.

SHARE