SHARE

Румънското правителство не спира с опитите си да обърне съдебната реформа в страната. И сега искат да ударят именно по сърцето на румънската прокуратура.

Управляващите призоваха за отсраняването на главния прокурор на Националната антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши.

Правосъдният министър Тоадер изчете на 22 февруари 20 аргумента за отстраняването на Кьовеши, която според него е отговорна за „действия и обстоятелства, недопустими за върховенството на закона“.

Лаура Кьовеши е главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция. Тя ръководи антикорупционната прокуратура от 2013 г., която успешно осъди бившия премиер Адриан Нъстасе, още много министри, кметове и депутати, както и води разследвания срещу отишлия си премиер Виктор Понта и лидера на социалдемократите в Румъния Ливиу Драгня.

Правителството – именно с промени в законодателството, които предизвикаха остри протести и критики от Европейската комисия – иска правосъдният министър, а не президента да назначава главния прокурор на антикорупционната дирекция.

Тези действия на управляващите предизвикаха масови протести, които продължиха и вчера вечерта след анонса за намерението  на правителството да отстрани Кьовеши.

Президентът Клаус Йоханис, който е десен, винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста от 2013 г. В изявление румнският президент припомни, че на няколко пъти е казвал, че е доволен от работата на антикорупционната дирекция и че поддържа все още тази гледна точка.

Това не са възгледите на лявото правителство, чието ръководство е разследвано от антикорупционната агенция, а лидерът им – Ливиу Драгня – не може да стане премиер, тъй като му е постановена присъда.

Миналия месец втори премиер (за две години) подаде оставка след вътрешни пререкания в партията.

Оставката на последния премиер Михай Тудосе бе особено куриозна предвид факта, че се случи по време на визитата на японския премиер Шиндзо Абе. Така японският премиер – пристигнал в Румъния, но с отменена среща, реши да отиде до провинциален открит музей на традиционните селски къщи в Румъния.

Новият министър-председател Виорика Дънчила, бивш евродепутат, е известна с пълната си лоялност към осъждания лидер на социалдемократите, както и с факта, че не е участвала активно в живота на Европейския парламент.

Дънчила дори е определила Иран и Пакистан като държави – членки на ЕС. Това става в отговор на въпрос за правата на жените, на който тя отговаря: „Разбира се, няма да се опитваме да се намесваме във вътрешните работи на държава членка като Пакистан или Иран“.

Но Данчила има едно качество, заместващо всички други нейни простъпки – тя е лоялна на истинския лидер на социалдемократите Ливиу Дрягня – а той повече от всичко иска да отслаби съдебната власт в страната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.