SHARE

За последните две години откакто социалдемократите управляват Румъния, страната не е виждала друго освен протести и политическа нестабилност.

Втори премиер (за две години) подаде оставка след вътрешни пререкания в партията – а истинският лидер на левите – Ливиу Драгня, не може да стане премиер, тъй като е осъждан.

Оставката на последния премиер Михай Тудосе бе особено куриозна предвид факта, че се случи по време на визитата на японския премиер Шиндзо Абе. Така японският премиер – пристигнал в Румъния, но с отменена среща, реши да отиде до провинциален открит музей на традиционните селски къщи в Румъния.

И сега за премиер идва Виорика Дънчила, евродепутат, за който Eurоnews пише, че знае само да казва „да“ и е един от провалените евродепутати. 

„Два пъти член на Европейския парламент, Дънчила не блесна с нищо по време на престоя си и се нарежда на 700-но място от 751 евродепутати по отношение на присъствието в пленарни заседания“, напомня изданието, като цитира VoteWatchEurope.

Дънчила дори е определила Иран и Пакистан като държави – членки на ЕС. Това става в отговор на въпрос за правата на жените, на който тя отговаря: „Разбира се, няма да се опитаме да се намесваме във вътрешните работи на държава членка като Пакистан или Иран“.

Но Данчила има едно качество, заместващо всички други нейни простъпки – тя е лоялна на истинския лидер на социалдемократите Ливиу Дрягня – а той повече от всичко иска да отслаби съдебна власт в страната.

Протестите в Румъния продължават повече от година, но днес се очаква да се проведе едно най-масовите шествия срещу опитите на властта да овладее борбата с корупцията в страната.

Миналата година масовите протести принудиха правителството да изтегли акта, с който декриминализира някои форми на корупция.

Сега обаче отново правителството иска да прокара тези промени, а също така министърът на правосъдието да номинира антикорупционния прокурор вместо президента.

Основните притеснения на протестиращите са, че антикорупционната прокуратура е известна именно с възможността си да разследва правителството и не желаят сега позицията да бъде зависима от правителството.

Промените, които предлага социалистическото правителство, бяха критикувани и от Европейската комисия, като тя настоя те първо да бъдат разгледани от един от най-реномираните органи по конституционно право – Венецианската комисия към Съвета на Европа.

И макар Венецианската комисия още да не се е произнесла, то антикорупционната агенция на Съвета на Европа GRECO публикува доклад, според който Румъния е постигнала слаб напредък в борбата с корупцията в държавните институции през 2017 г., а опасенията около липсата на прозрачност в правния процес остават. 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.