SHARE

Руските власти потвърдиха, че наистина е имало „изключително високи“ нива на концентрация на радиоактивния изотоп ruthenium-106 в части от страната в края на месец септември.

Потвърждението идва след месеци мълчание. На 10 ноември френският институт за ядрена безопасност IRSN съобщи, че радиоактивен облак е преминал през Европа в последните седмици, като индикациите сочат, че той идва от инцидент в атомна електроцентрала в Русия или Казахстан. От френския институт са потърсили руските власти за коментар, но оттам отговор не е дошъл, както първи в страната писа „Терминал 3“ още тогава. 

Чак сега руската метеорологична служба потвъждава, че „проби от 25 септември  до 1 октомври са съдържали радиоизотоп Ru-106 при станциите Аргаяш и Новогорни“.

Нивата са надвишили 986 пъти обичайното ниво на радиоактивно замърсяване. 

След разкритията на френския институт от „Росатом“ обявиха, че „радиационните нива при всички обекти на руската ядрена инфраструктура са в нормите“ – изявление, което днес се оказва, че не отговаря на истината. 

 

От Greenpeace призоваха „Росатом“ да проведе цялостно разследване и да публикува резултатите за инцидента. Както и ще сезира руската прокуратура за опита за прикриване на ядрения инцидент.

Радиоактивният облак е достигнал до всички европейски държави, тръгвайки от юг на север на 29 септември.

Графика: Guardian, Източник: IRSN

 

От френския институт тогава заявиха, че не става въпрос за експлозия на ядрен реактор и би следвало да не се отрази върху човешкото здраве и околна среда в Европа. Въпреки това дори тогава те бяха категорични, че инцидентът е опасен за здравето на живеещите в района на централата, които е трябвало да бъдат незабавно евакуирани.

Събития, които заради мълчанието на „Росатом“ не са се случили.

Напомняме, че руският ядрен гигант има желанието да построи и нова ядрена централа в България. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.