SHARE

Една от най-влиятелните личности не само в калифорнийското, но и в световното вино, Робърт Мондави е човекът, чийто ентусиазъм и неуморна работа правят калифорнийското вино това, което то представлява днес – икономическо чудо, една сбъднала се американска мечта.

Той умира на 16 май 2008 година на 94-годишна възраст в калифорнийския си дом – баща на калифорнийското вино,  един от малкото истински визионери и неуморими посланици на виното от последните 80 години.

Началото

Робърт Мондави е роден през 1913 година в семейството на италианските емигранти от областта Марке Чезаре и Роза. Първата им спирка в Америка е Минесота, където Чезаре работи като миньор и заедно със съпругата си държи пансион, а по-късно и бар за работниците. Решили да влязат в търговията с грозде, през 1922 те се преместват в Лоди, Калифорния, а след отмяната на сухия режим Чезаре решава да опита късмета си и във винарството. В това си начинание той е подкрепян от сина си Робърт, който междувременно е завършил университета в Станфорд и е работил известно време в избата Sunny St. Helena (сега Merryvale). Още през 1936 година Мондави предприемат важните стъпки да се изместят от горещата Central Valley и да започнат да произвеждат трапезни сухи вместо толкова модерните тогава сладки вина. Когато през 1943 година известната по това време изба Charles Krug в Св. Хелена се обявява за продажба, Робърт убеждава баща си да я закупи.

Непрекъснатият стремеж на Робърт за все по-качествени вина се сблъсква с представите на брат му Питър за не толкова рискована политика и през 1965 г. Робърт трябва да напусне семейната изба и да я предостави на брат си. Едва след дълъг и мъчителен съдебен процес той успява да си върне част от наследството под формата на лозя в региона на Оуквил.

Андре Челичев, значението на тероара, Бордо, каберне совиньон, барик, Долината на Лоара, Бургундия – все ключови думи за впечатленията на Робърт Мондави от посещението му във Франция, от което той се връща убеден, че калифорнийското вино може да бъде също толкова добро, колкото европейското.

Новата ера както за Мондави лично, така и за виното на Калифорния започва с откриването на Robert Mondavi Winery на Oakville Highway през 1966 година – монументална постройка в типичния за Калифорния мисионерски стил.

Един от изключително успешните маркетингови ходове на Мондави е запознаването на американската публика със сортовите вина. По това време американският пазар е наводнен от generic вина с подозрително качество, носещи имената Шабли, Бордо, Шампан и др. Представяйки й вина от различни качествени категории и стилове, както и от различни лозя, Мондави връща вниманието на публиката към сортовете, от които е направено едно истинско Бордо, Шабли или Шампан.

Негова заслуга е и Fume Blanc – името, под което е известен совиньон бланът в Америка и американският совиньон блан по света.

232_gallery_09_lgПионерската личност на Мондави се доближава в много точки до тази на един друг винен пионер – барон Филип дьо Ротшилд – и сътрудничеството помежду им изглежда логично решение. Конкретна форма то приема през 1979 година под формата на Opus Oneбазирано на каберне совиньон вино от Напа Вали. От 1992 проектът се помещава в собствена изба – един от най-модерните и ексклузивни примери за винарска архитектура.

Други важни партньорства на Мондави са тези в Италия с маркизи Фрескобалди, в Чили със семейство Чадуик от Vina Errazuriz, в Австралия с Rosemount. Мондави е собственик на избата Arrowood в Калифорния.

Вино, кулинария, музика и изкуства

lh-mondavi-1Освен като винен и пазарен феномен името Мондави ще остане в паметта на ценителите на виното и като проповедник на одухотворения и изискан начин на живот. Главната заслуга за това е на съпругата на Робърт – Маргрит. Фината й европейска натура (тя е швейцарка по произход) е сериозен двигател зад превръщането на Напа Вали в толкова културен, колкото и винен феномен. С течение на времето избата на Мондави се превръща в център на изложби, концерти, образователни турове, дегустации. През 1970 година Маргрит създава Great Chefs, в рамките на която всяка година едни от най-известните шеф-готвачи на света гостуват в Напа и показват своите хрумвания на тема “Храна и вино”. Една от големите загуби за социалния и винен живот на САЩ е смъртта й в началото на 2016 година на преклонните и изпълнени със смисъл 91 години.

(Грешката на) борсата

През 1993 година, в търсене на капитали за още по-мащабни проекти, Мондави излизат на борсата, но през 2000 година последиците от всеобщата рецесия поразяват и семейното предприятие. През 2004 година бордът на директорите решава да приеме предложението на Constellation Brands и да продаде корпорацията за над 1 милиард долара. Приближени на Мондави споделят, че излизането на борсата е стъпка, за предприемането на която Робърт е съжалявал.

След повече от 70 години работа с вино изведнъж Робърт остава не само без занимание, но и без контрол върху най-голямото дело на живота си. През последните две години от живота си неуморният Мондави се включва в проекта на по-малкия си син Тим и дъщеря си Марша.

Типичен американец, но много по-голям

Благотворителността е мироглед, който различава значително американците от нас, европейците. Даряването на милиони за общественополезни каузи е част от живота и кариерата на успелите и обичащи страната си граждани на САЩ.

Щедрите дарения на Робърт Мондави все още търсят равни на себе си в света на виното:

– 35 милиона долара за Университета на Калифорния в Дейвис – това е най-щедрото дарение от частно лице в историята на Университета на Калифорния;

– 25 милиона за създаването на Robert Mondavi Institute for Wine and Food Science;

– 10 милиона за довършването на Центъра за изкуства, наречен на негово и името на жена му.

Тази година избата Robert Mondavi отбелязва 50-ата годишнина от създаването си. Повече можете да научите, като опитате самото вино на нарочна дегустация, която ще се проведе във вторник, 29 ноември, от 18.30 до 20.30 във винения бар на София – Grape Central. Подробности можете да намерите тук.