SHARE

Какво трябва да се е случило с професора по търговско право Огнян Герджиков, за да се съгласи да демонстрира пред цяла България незачитане на основен принцип – този, който извършва функции по дейностите, НЕ може да осъществява контрол по законосъобразността им.

Вероятно е станало ясно, че говоря за доклада на служебното правителство, отчитащ резултати от извършена „ревизия“ в министерствата. Във вид на статистически данни получихме информация и същевременно квалификация за незаконосъобразност на конкретни обществени поръчки по наименование и възложител. Твърди се, че са установени сериозни нарушения, процедури са се провеждали в противоречие на конкурентното законодателство, изнасят се данни, навеждащи на съмнения за измами и пр., но не се споменава да се изпращат документи към прокуратурата.

Разбира се, всички ние допускахме, че е възможно да е имало нарушения при провеждането на обществените поръчки. Но няма данни органите, които по закон имат съответните функции и компетентност, да са се произнасяли в този смисъл. Вместо тях днес служебният премиер изнесе доклад, съставен от новите служебни министри за дейността на старите.

Само дето зад този доклад прозира един основен проблем – органът, провел процедурата, не може да бъде и орган по контрол за законосъобразността й. Независимо че служебният кабинет е сменил досегашните министри, те представляват същите тези министерства, следователно не могат да извършват проверки сами на себе си. И това министър-председателят със сигурност знае много добре, най-малкото предвид мотивите, с които бяха замразени европейските средства към МОН по писмо, получено от ЕК миналата седмица.

Ето защо стореното от министър-председателя днес няма никаква разлика от стореното тази сутрин в кварталното кафене – там хората си говорят същите неща и те имат същия ефект. Ако искаше да има разлика, щеше да направи разписаното по закон – щом са констатирани данни за извършени нарушения, да ги насочи към компетентния орган. Нека най-накрая се събере достатъчна преписка, за да се установи нарушение, като стане ясно от кого и в какво качество е извършено, какви са доказателствата, от които се установява, и накрая след справедлив съдебен процес да видим влязло в сила съдебно решение. Вместо това днес получихме квалификации като от последна инстанция, без съд и присъда, противно на установените в правовата държава правила и основни принципи.

И сега хората от кафенето, вместо да получат потвърждение на съмненията си по установения в закона ред, вече ще имат достатъчно основания да се съмняват в произнесените в предизборни условия квалификации. Алтернативата е да приемат простичко, че няма никакъв смисъл от установения правов ред, като се съгласят да е напълно достатъчно да се дават произволни квалификации, заместващи краен съдебен акт. Историята помни, че и през това сме минали. Знаем и какви са последиците за поколенията.

И точно тук идва онова, което ме тревожи. И това е вече публично демонстрираният стандарт на незачитане на правовия ред и установените у нас – поне на хартия – основни принципи на правовата държава.

Радев вдигна летвата на този стандарт. В качеството си на български президент той продължава да настоява всеки път когато лобира пред демократичните общности за премахване на санкциите, наложени на Русия, че върховенството на закона не е водещ принцип. Сиреч, за едни законът може да важи, за други – не.

В резултат назначеният от него служебен премиер не желае да му счупи хатъра и се стигна дотам, че липсата на компетентност на назначаващия стана достатъчно основание за прояви на некомпетентност при назначения. При това демонстриращият некомпетентност назначен не може да бъде упрекнат в такава, тъй като от квалификацията и професионалната му биография е видна висока компетентност. Вероятно се очаква именно високата компетентност да оправдае проявите на некомпетентност.

Объркахме се всички накрая, нали? Единственото спокойствие, което можем да имаме, е, че объркването не е в нашия телевизор.

Обаче не! Объркването засяга всички ни, тъй като касае пряко правилата, по които се движи машината на държавността. На нашата държавност. И ако я оставим да излиза от коловоза, който ние сме поставили, няма да е трудно да се прогнозира, че ще дерайлира.

В този смисъл имам основание да кажа, че Демокрацията ни е в опасност.

SHARE
Грета Ганева е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Магистър по право на Европейския съюз. Експерт по права на човека.