SHARE

Френски съд нареди бившият косовски премиер да бъде освободен, което разгневи Сърбия. Турския парламент започна приемането на конституционната реформа, която ще засили властта на Ердоган. Междувременно приключи нова среща от преговорите за обединение на Кипър, а Република Сръбска отказа да контактува с върховния представител на Босна и Херцеговина.

Турският парламент прие ключови членове на конституционната реформа

В четвъртък парламентът в Анкара прие  три от 18-те члена на конституционната реформа, които ще позволят на президента да бъде член на политическа партия и да издава наредби-закони (акт на изпълнителната власт със силата на закон), което е още една стъпка напред към преминаването към президентска република в Турция.

Промените събраха подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националното действие.

При приемането на промените избухна сбиване и депутатите са се замеряли с предмети по време на сесията. От опозиционната Републиканска народна партия бойкотираха гласуването, защото смятат, че по този начин в страната ще се въведе авторитарен режим.

След като промените бъдат приети от парламента, те трябва да бъдат гласувани на референдум, който окончателно ще трансформира страната в президентска република. Референдумът се очаква да се състои през март или април 2017 г.

Нов опит американският Сенат да одобри членството на Черна гора в НАТО

Комисията по международни отношения на американския Сенат отново одобри резолюцията за членство на НАТО в Черна гора. В края на миналата година това отново бе направено, но Конгресът беше разпуснат, преди резолюцията да бъде приета. Конституцията на САЩ изисква две трети от горната камара на Конгреса да гласува в полза на приемане на нов член на НАТО. Очаква се до края на пролетта всички държави членки да са ратифицирали членството на Черна гора. България вече ратифицира членството на Черна гора в алианса още в средата на миналата година.

Приключи конференцията в Женева за обединението на Кипър с обичайния резултат

Посланието от преговорите по обединение на Кипър винаги е едно и също – “без пробив, но с напредък”. Тази конференция завърши по същия начин. Дискусиите на техническо ниво ще продължат следващата седмица, но новият проблем, че Севернокипърската турска република иска военни от Анкара да присъстват на територията на обединен Кипър – остава без решение.

В отговор президентът на гръцката част на острова Никос Анастасиадис заяви че трябва да настъпят „радикални“ промени в отбраната на острова, гаранти на която да бъдат Гърция, Турция и Великобритания.

Новият генерален секретар на ООН Антонио Гутериш изрази убеденост, че страните са решени да направят „последно усилие“ за намиране на решение.

Гръцките власти разпоредиха разследване на проблеми, свързани с лошото време

Правителството на Атина разпореди разследване на това защо стотици пътници са оставени блокирани във влаковете в северната част на страната на фона на смразяващите температури.

Два влака, превозващи около 600 пасажери, са преустановили движение в района на Термес и Лариса в Централна Гърция заради влошените метеорологични условия, предава агенция “Фокус”. Друго железопътно превозно средство пък е било блокирано в предградията на Плати заради механични проблеми.

От компанията обясниха, че проблемите са предизвикани от силните снеговалежи в северната и централната част на балканската страна, където е преустановено движението на редица влакове.

Вископоставен разузнавач във връзки с медиен бос… в Румъния

Зам.-директорът на румънските разузнавателни служби Флориан Колдеа бе отстранен от длъжност в четвъртък заради етични нарушения. Според разследващите той има връзки с издирвания директор на частна телевизионна станция и бивш депутат социалдемократ Себастиан Гита, който е замесен в няколко криминални случая – корупция, измами и укриване на данъци. Гита е издирван от декември миналата година, предава Франс прес.

Република Сръбска преустановява контакт с върховния представител на Босна и Херцеговина

Правителството на автономната област Република Сръбска съобщи, че преустановява комуникацията си с върховния представител на Босна и Херцеговина Валентин Инцко, предава Balkan Insight.

Причината е, че той сравни чествания на 9 януари Ден на Република Сръбска с ознаменуването на основаването на Независима хърватска държава – страна, марионетка на Германската империя по време на Втората световна война.

По силата на Дейтънското споразумение върховният представител има последната дума по държавните дела на Босна и Херцеговина, включително той може да анулира или налага закони и да уволнява държавни служители.

„Докато не бъде дадено извинение, правителството на Република Сръбска прекратява комуникация и всички връзки с върховния представител Валентин Инцко и със Службата на върховния представител“, заявя автономното правителство на Република Сръбска, въпреки че това е нарушение на конституционния модел на страната, предават от медията.

Френски съд нареди бившият косовски премиер Рамуш Харадинай да бъде освободен

Той бе арестуван миналата седмица в Източна Франция въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане. Сръбските власти издирват Харадинай за военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

След като френският съд не се съобрази със сръбските искания, Александър Вучич свика правителствено заседание този петък, на което да бъде решено как Белград ще реагира на последното развитие по казуса.

Харадинай бе министър-председател на Косово от 2004 до 2005 г. След това беше оневинен по обвинения за извършване на военни престъпления от Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага.

През юни 2015 г. Харадинай бе арестуван от полицията в Словения, но бе пуснат два дни по-късно след дипломатически натиск.

Също така Париж е един от най-големите поддръжници на независимостта на Косово.