SHARE

Повече професионални журналисти и блогъри са в затвора, отколкото когато и да било след разпада на Съветския съюз през 1991 г.

За да привлекат внимание към ситуацията, от „Репортери без граници“ правят албум с картички, подобен на книжките, в които се събират стикери на футболистите, участващи на световното. В него могат да бъдат поставени картични с портретите на затворените журналисти – като Александър Соколов и Игор Рудников.

„Кампанията ще продължи и с други материали в идните седмици с цел да предотвратим тазгодишното най-голямо медийно събитие да бъде използвано от пропагандната машина на Владимир Путин, за да прикрие неспирния спад на медиен плурализъм в Русия“, пишат от „Репортери без граници“.

„Кремъл контролира водещите медии в Русия, използвайки ги, за да облъчва населението с пропаганда. Въпреки решителната съпротива независимата журналистика губи почва. Когато независима медия успее да достигне обществото, се иползват най-различни начини, за да може тя бързо да бъде заглушена.“

От международната организация напомнят, че държавата бездейства при престъпленията срещу журналисти. „От полицейското насилие до убийствата на журналисти, безнаказаността е правило. Поне 34 журналисти бяха убити във връзка с дейността им, откакто Путин за първи път стана премиер през 1999 г. В повечето случаи разследването не стига доникъде и поръчителите никога не са изобличавани.“

Също така „Репортери без граници“ споменават, че в региони като „Крим (от анексирането му през 2014 г.) и Чечня не важат никакви правила. С кремълската благословия това са беззаконни области на закрити врати“.

„Високият обществен интерес към Световната купа не трябва да затъмнява нечестния мач между правителство и независими медии в Русия“, казва генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар на пресконференция.

Продължавайки с футболните метафори, Делоар заявява, че Кремъл „прави уредени мачове, като произволно променя правилата на играта“. Например отникъде  в един момент може да се окаже, че някой журналист е „засегнал чувствата на религозна общност“  и срещу него да бъде приложена цялата сила на закона – така двусмислените и неясни закони позволяват да бъдат прилагани на произволен принцип.

Неправителствените организации за медийна свобода сега биват криминализирани, чуждите медии са под заплаха и свободният интернет от едно време е на път да изчезне.

Русия е на 148-о място от 180 държави по свобода на медиите в класацията на „Репортери без граници“ за 2018 г.

Албумът за стикери на затворени журналисти можете да свалите оттук (на английски, на руски

А самите стикери тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.