SHARE

Това е исторически провал. Исторически провал с името на Камерън на него. Исторически провал на политическия популизъм. Този популизъм, който маргинализира политическото лидерство в Европа до онова ниско ниво, в което се заложи на ниските страсти, за да се обслужат личните високи политически амбиции. Цената, която ще плати целият свят за този политически провал на лидерството, е Brexit.

Камерън заложи политическия идеал на Обединена Европа, зародил се от пепелта на разрухата след Втората световна война като надежда за един по-добър свят, за да спечели последните избори, да остане лидер на партията си и да стане министър-председател на Великобритания, обещавайки този референдум. Нещо повече. Той убедено твърдеше, че е нужен и важен. Заложи всичко в тази своя политическа кампания и по този начин призна, че страхът, ксенофобията, разделението, неинформираността и невежеството като цяло са решаващи и определящи за политическото му бъдеще. И заби шамар на целия свят. Защото кампанията на един от световните политически лидери неочаквано призна, че страхът, ксенофобията, разделението, неинформираността и невежеството са определящи за неговото избиране.

По този начин спечели битката и очаквано загуби войната. Камерън сам вдигна залога на маргиналите, което превърна него в маргинал. Сам сложи оръжието в ръцете им, което очаквано го уби.

Дали това беше смислен риск? Отговорът е очевиден. Камерън ще остане в историята като разрушител на два съюза – Европейският съюз и съюза на Обединеното Кралство.

Днес е първият ден, в който светът, такъв, какъвто го познаваме, вече не е същият. Никой не е готов за това. Нито дори Камерън, който заложи тази бомба в последните дни от предишния си мандат и предизборната си кампания, за да обслужи личните си интереси. Жалък политически хазарт с непосилен залог.

“Неестественото и все по-бързо нарастване на слабоумните и умопобъркани социални групи, съчетано с постоянното намаляване на броя на пестеливите, енергични и качествени хора, представлява опасност за нацията и расата, която е невъзможно да бъде преувеличена”

– Уинстън Чърчил, 1910 г.

Господ да пази Ангела Меркел, последният истински смислен политически лидер в Европа.

* Дейвид Камерън обяви, че подава оставка, но ще продължи да изпълнява задълженията си на министър-председател до конгреса на Консерваторите през октомври, когато според него трябва да бъде избран нов лидер и премиер. Този анонс идва, след като Великобритания гласува на референдума в подкрепа на излизането на страната от ЕС.