SHARE

Преди няколко дни президентът Румен Радев в интервю за Euroactiv коментира основната критика към него, че е “про-руски настроен”.

“Това е модна медийна дамга в цяла Европа и не само. Аз се ръководя от интереса на България и на Европа”, отговори държавният глава.

Интересно защо, след като смята, че е бил грешно набеден за връзките си с Кремъл, именно Румен Радев блокира предложението на правителството за смяна на сегашния посланик на България в Русия – Бойко Коцев. Това научи „Терминал 3“ от свои източници. Вече два пъти.

Бойко Коцев е определян като “руския посланик в Русия” (думи на политолога Огнян Минчев) и мандатът му вече веднъж е удължен, след като е избран на тази позиция през 2012 г.  Обикновено мандатът на посланици, особено в ключови държави, е четири години, за да не развият привързаност към приемащата страна. Към днешна дата тече шестата година от мандата на Коцев и президентът възпира всеки опит той да бъде сменен.

Делата на Бойко Коцев в Москва, както и биографията му, показват и причината той да бъде определян като “руския посланик в Русия”.

Той раздава частни ордени на русофилски организации. Президентът на руската република Чувашия Михаил Игнатьев е бил награден с почетния знак „Самарски кръст” именно от Бойко Коцев. Само че това не е държавно отличие, а медал на организация под председателството на проф. Андрей Пантев, включваща в себе си повечето известни русофилски организации в България.

Първият носител на „Самарски кръст“ е Владимир Путин, а сред наградените е и Русийският институт за стратегически изследвания към Владимир Путин, ръководен доскоро от ген. Леонид Решетников.

 

Бойко Коцев награждава Института за стратегически изследвания на Решетников

Именно този руски генерал бе предоставил на лидера на БСП Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за изборите в България, както първи разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г. Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвят план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Внезапно в началото на тази година Решетников се оттегли от своята позиция, след като американските служби оповестиха, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, а по-късно се появи информация, че именно институтът на Решетников е изготвил и план за намеса в американските избори, съобщи Ройтерс.

За топлите връзки между Бойко Коцев, Леонид Решетников и външния министър на Русия Сергей Лавров свидетелства и наш източник, който по-скоро смята, че Коцев е техен, а не български посланик. След оттеглянето тази година на Решетников Бойко Коцев се среща и с новия директор на института Михаил Фрадков, за което свидетелства и съобщението на руския институт.

Бойко Коцев и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Биографията на Бойко Коцев е не по-малко показателна за неговите професионални качества. За това свидетелства и изтеклата грама на американския посланик Байърли в Wikileaks по повод предишното назначаване на Коцев като представител на България в ЕС.

Посланик Байърли изрежда ключовите моменти в биографията на Коцев, чийто връх тогава е зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски и този на Сергей Станишев, както и образованието му по международно право от Московския държавен институт по международни отношения през 1980 г.

Но Байърли по-долу дава много по-остра оценка за него, като представя и другата му биография. Публикуваме тази част от грамата в нейната цялост – акцентите са на редакцията:

“Въпреки впечатляващата му професионална автобиография назначението на Коцев като посланик в Брюксел предизвика критики в България. Уважаваното седмично бизнес издание „Капитал“ критично отбелязва, че служители на ЕС, които са работили с Коцев, имат смесени чувства за качеството на работата му. Екипът по преговори за ЕС в Брюксел направи паралелна оценка, симетрична на тази за не така бляскавата работа на Министерствата на вътрешните работи на правосъдието, широко критикувана в последните два мониторингови доклада на Европейската комисия за България през септември 2006 г. и през юни 2007 г.. Експерти на ЕС, които подготвят докладите, се оплакват от липса на сътрудничество от страна на служители на МВР, които са им отказали достъп до информация. По това време зам.-министър Коцев отговоря за въпросите на интеграцията в ЕС. Според един високопоставен служител на ЕК, цитиран от „Капитал“, Коцев е в състояние да прави „византийски номера“ и се очаква, че навикът му да избягва ясни отговори ще му спечели много врагове в Брюксел.

5. (C) Вътрешните критики към назначаването на Коцев са свързани най-вече с фигурата на покойния му баща, най-дълго управлявалия шеф на комунистическото външно разузнаване на България. Има твърдения, че Васил Коцев е участвал в една от най-известните операции на комунистическата Държавна сигурност, скандалното „убийство с чадър“ на дисидента писател Георги Марков, убит с връх на чадър, напоен с отрова през 1978 г. в Лондон. Опозиционната дясноцентристка партия на бившия премиер Иван Костов твърди, че Бойко Коцев едва ли е най-добрият избор за лицето на България в ЕС. Братът на Коцев, Емил Коцев, заема поста директор на „Техноекспортстрой“, мощна строителна компания, която е участвала в редица големи инфраструктурни проекти през последните години. Фирмата е собственост на българския концесионер на проекта за магистрала „Тракия“, проект, който беше опетнен заради обвинения в корупция. Въпреки твърденията за неправомерно влияние няма доказателства, че Емил Коцев се е облагодетелствал от поста на брат си в правителството. Според опозиционния депутат Атанас Атанасов, бивш ръководител на българското контраразузнаване, Бойко Коцев е служил като неофициален юридически съветник на покойния Стоил Славов. Славов, който бе убит при бомбен взрив през 2004 г., е съосновател на една от най-големите организирани престъпни групи в България, СИК. Независими източници не потвърждават това твърдение, нито е излязло в медиите.

6. (C) КОМЕНТАР: Освен опитен дипломат Коцев е и истински бюрократичен кариерист. Той изглежда приятен и с желание да се хареса, но е представил повече обещания и оправдания, отколкото реални резултати. Забележителен пример за това е как, когато преди няколко години представители на правоприлагащите органи на САЩ и посолството обединиха усилията си да предложат на МВР споразумение за сътрудничество между правоприлагащите органи, Коцев, който беше начело на проекта в МВР, направи обещания, но документът така и не беше подписан.

В тази и в други ситуации Коцев не би признал дали той е оторизиран или овластен да реализира това, което е обещал.

Коцев е стриктно лоялен към министъра на вътрешните работи Петков, барон на социалистическата партия, който сега се бори с министър-председателя за реформата във вътрешното министерство и разузнаването. Назначаването на Коцев в Брюксел се дължи повече на вътрешнопартийни механизми и политики, отколкото на чиста квалификация. Той е повече тактик, отколкото стратег и е малко вероятно да внесе положителни щрихи в реномето на България в ЕС.

Накратко, България пропусна един шанс да направи впечатление.

Нашият съвет за тези, които работят с него, е „довери се, но провери”.

Така Радев доказва себе си като отявлен „прозападен“ демократ – отказвайки два пъти съгласувателната процедура за смяната на човека на Решетников и Лавров в Москва Бойко Коцев от посланическия пост.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.