SHARE
  1. В продължение на над 10 години се движа след винени маниаци, занимавал съм се доста с винен маркетинг, бил съм и на десетки дегустации, но така и не успях да развия уменията и познанията, които да ме доближат до това да мога да говоря с часове за вино.

Разбира се, познанията ми вероятно са повече от тези на 90% от консумиращите вино, но когато отворих „Wine Folly. Пътеводител в света на виното“ (изд. „Gourmet“) от Маделин Пукет и Джъстин Хамак, отново се почувствах точно там, където принадлежа: съвсем в началото.

Трудно е да определя дали това е наръчник или енциклопедия, затова ще трябва неохотно да се съглася с определението „пътеводител“. Има доста карти на винените региони по света (е, не сме дораснали да има и България, но разчитам, че екипът на DiVino, благодарение на който четем Wine Folly на български, ще лобира за следващото издание), но акцентът определено е върху това как да опознаем по-добре виното, как да му се наслаждаваме повече, как да избираме по-внимателно и информирано.

Съветът за подобен тип книги обикновено е да не ги четете последователно, но въпреки че „Пътеводителят в света на виното“ е изключително визуален и следователно лесен за разбиране, насладата е по-голяма, ако карате поред: важни факти за виното, как се дегустира, как да съчетават с храна основните вина… Ами да, можете да станете истински „винени читанки“, включително с енциклопедчни познания по география на виното.

Действайте!

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Журналист по образование и специалист по връзки с обществеността по професия. Създател на най-големия сайт за книги и четене в България - AzCheta.com, и преподавател по LinkedIn в Нов български университет.