SHARE

Днес от 10:00 ч. пред Министерство на здравеопазването родители, членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца и граждани ще протестират срещу произвола и лъжите на министър Москов и новоназначеното ръководство на Фонда, които излагат на риск здравето на децата на България, които имат нужда от лечение в чужбина. Ние ще сме там!
Екипът на Терминал 3 е солидарен със справедливите искания на родителите от самото начало на тази наглост и припомни още тогава как Фондът за лечение на деца беше създаден.
Красимира Величкова написа този текст, бидейки в ролята на човек, видял отблизо случващото се и изобличил многократно публично лъжите на министър Петър Москов.

 

Изминаха точно три седмици откакто Петър Москов излъга, че Фондът за лечение на деца работи като часовник и че процедурите сега са много по-бързи, отколкото са били при предишния екип на Фонда, арестуван при показна акция на ГДБОП на 20ти април.

Трудно ми е да опиша множеството организационни и процедурни промени, които се правят в крачка, без да са регулирани нормативно, и неяснотите, до които те водят. Трудно ми е да опиша в детайли липсата на адекватна комуникация, както към Обществения съвет, така и към родителите.

Затова ще ви разкажа за децата – нали е Първи юни.

12 от децата, които бяха с готови документи за заседанието на 20 април и очакваха своите решения (те са от онези, за които Петър Москов каза, че са разгледани още на 21-ви април) са отложени за пореден път с искания за допълнителни медицински становища.

Родителите на 7 от децата, за които Общественият съвет на Фонда, реши да се лекуват в чужбина, на практика бяха заблудени, че трябвало да чакат докато чуждите лекари дойдат в България, за да им направят операции. След поредния медиен натиск от страна на самите родители, новината от вчера е, че тези 7 деца все пак ще заминат.

Дете с онкологично заболяване, подало документи в началото на месец март, чака своето решение, защото, забележете!, офертата, която е представило би следвало да бъде финансирана от Здравната каса (по новите неписани правила на Фонда). Обаче тази оферта не отговаря на критериите на Здравната каса. Затова титаничното решение, взето почти 3 месеца по-късно е да се търси нова оферта. А туморът дали не расте?

Над 15 са децата с онкологични заболявания, част от които очакват придвижването на своите документи повече от месец.

Удобно лавирайки зад административни правила и букви на правилници и наредби, Фондът, а вероятно и Петър Москов, биха оправдали и обяснили случващото се. Но когато правилата се изопачават, жертви стават децата.

Иначе честит Първи юни! Между другото, ако спрем да изискваме, питаме, говорим и оказваме натиск Фондът да работи в интерес на децата и техните семейства, а не на процедурите, на следващия празник на детето, ще има подаръци, които няма да има на кого да бъдат подарени.

SHARE
Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца