SHARE

След бомбените атентати в Бостън през 2013 професорът от Университета във Вашингтон Кейт Старбърд прави това, към което всички ние посягаме в подобни моменти – търси информация в социалните мрежи. И тогава забелязва нещо изключително странно, което променя целия й научен път.

Значителна част от трафика в социалните медии обвинява американските „Тюлени“ – най-елитната част на военноморските сили на САЩ – за терористичния атентат. „Тогава го отхвърлих като пълна лудост. И го игнорирахме“, казва Старбърд в интервю за Seattle Times.

Същото се случва и след масова стрелба, която убива девет души в Орегон – според потребители в интернета убийството е фалшива постановка, която служи за политически цели.

„След всяка масова стрелба, десетки от тях, се появяваха тези странни клъстъри от активност. Беше толкова странно, че му се присмивахме. Това беше ужасна грешка – трябваше да ги изучаваме.“ 

Професор Старбърд навлиза в сферата на „информатиката на кризите“, където проучва как социалните мрежи се използват като помощник в моменти на климатични кризи, терористични атентати и въобще ситуации, които изискват спешна реакция. Но откритието и я въвлича във водовъртеж. Така в новия си доклад тя стига до заключението, че именно тези „странни клъстъри“ от конспиративни сплетни дават началото на раждането на екосистемата на алтернативните медии. Проучването включва сайтове като Infowars.com – държан от неформалния съветник на Доналд Тръмп, Алекс Джоунс, както и други, които тя категоризира в каталози, намирайки свързана мрежа от последователи в Twitter, както и множество туитове, произведени от автоматизирани ботове.

„Много хора си падат по тези неща – повече, отколкото някога съм могла да си представя“, казва тя.

Департаментът на Старбърд изучава взаимодействието между хората и технологиите. С помощта на нейния екип тя анализира 58 милиона туита, изпратени след инциденти с масова стрелба в период от 10 месеца. Те осъществяват търсенето според ключови думи, тъй като подобни платформи имат традиционен жаргон. И търсенето дава резултат – подобни конспирации се заплитат след всеки атентат или стрелба, независимо дали става дума за САЩ или за терористичните атентати в Лондон.

Целта на професора е да изгради карта на дигиталните връзки между „планетите“ в цялата тази алтернативна галактика и да анализира съдържанието на всеки сайт, опитвайки се да разбере какво всъщност казват тези псевдомедии.

Симулация, показваща цитирането на т.нар. алтернативни меидийни източници. Графиката показва тясно свързани домейни, тоест множеството потребители цитират този клъстър, докато изграждат алтернативни наративи. В лилаво са оцветени т.нар. традиционни медии, а в червено – медии, субсидирани от държавата.

Оказва се, на първо място, че въпросът няма нищо общо с ляво-дясната политическа ос, тоест има крайнодесни сайтове като Danger & Play и крайнолеви, например The Free Thought Project. Някои просто се опитват да направят пари, други пък системно и агресивно налагат политическите си възгледи. Истинският общ признак е антиглобализмът – подозрения относно свободната търговия, международния бизнес и глобалните институции. Това съответно означава проалтернативни медии, антиимиграционни възгледи, недоверие към науката, недоверие към правителството – в случая на САЩ и силно антиевропейски настроения.

Голяма част от съдържанието е проруско, но Старбърд отдава тази тенденция на руските туитър ботове, които бомбардират социалните мрежи по време на президентски кампании на Запад (феномен, който е част от разследванията на ФБР относно изборите през 2016). Намесата на традиционната преса в блатото доказано е неефективна – напротив, тя само подсилва конспирациите, тъй като логиката е: „Щом медиите проверяват фактите и опровергават теориите, значи конспирацията е на прав път“.

Фиг. 1 от http://faculty.washington.edu/kstarbi/Alt_Narratives_ICWSM17-CameraReady.pdf

И така, професор Старбърд публикува доклада си като предупреждение – информационните мрежи, които изграждаме, са с перфектен дизайн за експлоатация, независимо за каква политическа цел.

„Мозъкът ти казва „Хей, тази новина се намира в три различни източника“, но не разбираш, че те всички могат да бъдат проследени до общо ядро и дори е възможно да са достигнали до теб чрез ботове, които приличат на реални хора. Ако погледнем на ситуацията като на вирус – нямам представа каква е ваксината срещу него“, мрачно казва Старбърд.

Тя провокативно казва, че може би сме се запътили към заплахата на нереалността – тази, в която никой вече не вярва на нищо. „Алекс Джоунс е пророк. Наистина се води информационна война за умовете ни. И ние я губим.“

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.