SHARE

Често говорим за Промяната. Често мечтаем за онази България, която се е освободила от задушаващите я сили –  онези, които въпреки големите промени продължават да ни дърпат назад.

Често обаче забравяме как тези задушаващи ни сили действат, с кои наши представи и разбирания те се заиграват, към кои останки от миналото те се опитват да създадат носталгия, как се опитват да ни разделят.

Може да видите това с отношението към ЛГБТИ общността – далеч преди към тях да се стоварят популизмът, пропагандата и омразата от политиците, тя идва от хора сред нас. 

Точно такава история е причина Иван да изостави живота си в Ню Йорк и да се върне в България. Разбира историята на едно момче, което се разкрива пред родителите си, че харесва момчета, и те го пращат на психиатър, за да го “излекува” от това, което обича.

Постепенно тежеста върху момчето става толкова голяма, че то прави опит за самоубийство.

И тази на пръв поглед лична история е символ на това къде се коренят истинските проблеми – в неосъзнатите страхове и омразата на обществото, в криворазбраната носталгия по отминали времена и ценности.

За щастие опитът на момчето да се самоубие е неуспешен и за още по-голямо щастие тази история става причина Иван да се завърне и направи Промяната.

Така Иван създава Single Step – чиято мисия е да промени средата в България – да осветли стигмата, да насърчи разговора, да покаже положителните истории, подавайки ръка на всички очаквани и неочаквани съмишленици

Те са си поставили цел да създадат телефонна линия за подкрепа, онлайн чат, общностен център с лични консултации, групи за взаимопомощ, както и пространство за социални събития.

Днес Иван и Single Step участват в „ПРОМЯНАТА“, най-голямата социално отговорна инициатива на „Нова Броудкастинг Груп“ в партньорство с Reach for Change.

Сингъл Степ” е един от 5-те финалиста (от 204 кандидата). 

И тяхната битка е именно да разпространят посланието за Промяна. Защото преди да започне разговорът за това каква искаме да бъде България в бъдещето, трябва да се освободим от предрасъдиците и страховете си от миналото – онези, които са най-плодородна почва за всяване на разделение и омраза. 

„Терминал 3“ твърдо подкрепя каузата и екипа на Single Step, защото те са пример за конкретна и реална промяна в България въпреки огромните предизвикателства.  

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СИНГЪЛ СТЕП В „ПРОМЯНАТА“ тук!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.