SHARE

Публикуваме без редакция цялото съобщение на пресцентъра на президента.

Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Това не е моята задача сега. Като демократ и като човек, който познава Конституцията на България – не само текстовете, но и духа на Конституцията, – трябва да положа всички усилия, както и парламентарните политически сили, за да не допуснем политическата криза от оставката на правителството да прерасне в парламентарна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар пред Българската национална телевизия по повод тиражирани в публичното пространство слухове за бъдещи членове на евентуално трето служебно правителство. Коментара си държавният глава направи в Малта, където е на държавно посещение по покана на малтийския си колега Мари-Луиз Колейро Прека.

Конституцията задължава политиците, след като е паднало правителството, да започнат режим на консултации, които могат да се случат и в президентството, и в Народното събрание. Смисълът на политическите консултации не е да се определят министри и „да се спрягат имена“. На този етап не може да се говори за служебно правителство, категоричен беше президентът. „Смисълът на тези консултации съгласно духа на Конституцията е, че трябва да се опитаме да запазим стабилността, парламентарния ред и да не допуснем разрастване на политическата криза“, подчерта държавният глава Росен Плевнелиев.

„Апелирам всички политически фактори да проявят отговорност и лидерство и ги очаквам за консултации“, призова президентът. Първата от поредицата консултации с парламентарните политически сили президентът вече проведе с ПП ГЕРБ. Предстои разговор на държавния глава с ръководството на БСП -„Лява България“. През следващата седмица консултациите с парламентарно представените партии продължават.

„Ще продължа да търся начин да запазя това Народно събрание, защото има проведен национален референдум, предстои първото българско председателство на Съвета на министрите на ЕС, имаме антикорупционно и антитерористично законодателство, които трябва да бъдат приети. Най-вече трябва да бъде приет и бюджет за 2017 година“, допълни президентът Росен Плевнелиев.

След разговорите с всички парламентарно представени политически сили държавният глава си запазва правото да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). На извънредното заседание на КСНС президентът ще запознае участниците с резултатите от проведените консултации и заедно с представители на изпълнителната и на законодателната власт, участници в КСНС, ще търси съгласие за изход от политическата криза. „Целта на КСНС е само една – как да намерим решение за запазване на политическата и парламентарната стабилност в държавата“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Ако се окаже, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена и датата, на която да се проведат парламентарни избори. Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Връчването на мандатите няма за цел да „ги претупаме за ден-два и парламентът да си замине“. Връчването на мандатите има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство“, каза още държавният глава.

„Няма да допусна противопоставяне на действащия президент и на неговия приемник. Това не е в интерес на българския народ. Няма да допусна и ситуация, в която един президент си назначава служебно правителство, а следващият го разпуска и назначава свое служебно правителство“, коментира президентът Плевнелиев. „Национално отговорното решение минава през съвместни действия на двамата президенти. Категоричен съм обаче, че никога не съм бягал от отговорност, няма да избягам и сега. Имам готовност да нося отговорност и ако е необходимо да съставя ново служебно правителство, ще го направя“, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

„Моят апел към политическите партии е: нека положим усилия да потърсим и да намерим устойчиво решение в рамките на действащото Народно събрание. Ако това е невъзможно, продължаваме напред, като се опираме върху устоите на българската Конституция и на върховенството на правото“, каза още държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.