SHARE

През 2012 г. Румен Радев дава интервю за в. „Преса“, в което заема коренно различна позиция по отношение на закупуването на самолети от днешните му желания.

„В ценовите предложения на „Грипен“ и „Еврофайтър“ са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване“, критикува тогавашният зам.-командир на ВВС Румен Радев конкурентните на F-16 предложения и продължава:

„Пакетът на F-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, контейнери и нашлемни системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.“
Видно от казаното тогава, Румен Радев посочва множество от положителните страни на F-16, като критикува и двете алтернативни опции.

Предпочитанието към Ф-16 преди се потвържава и от твърденията на бившия военен министър Валентин Радев, който в интервю за „24 часа“ заявява: “Тогава командир на ВВС беше ген. м-р Румен Радев и той ни препоръча Ф-16 като най-добър вариант за нуждите на България.”

Само няколко години по-късно, вече като президент, Румен Радев защити избора на шведския „Грипен“ за нов многоцелеви изтребител, който одобри излъченото от него служебно правителство. Оттогава насетне той открито води кампания за изтребителите, дори след като бившият военен министър Бойко Ноев обяви, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено.

Радев бързо отново защити избора на Грипен с думите: „Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка”.

Също така напомняме, че в интервюто си за bTV от 9 юни 2017 г. Румен Радев обвини всички, които защитават предимвствата на Ф-16, че са „лобисти“. Оказа се, че самият Румен Радев е защитавал тези качества, и то пред медии и министри, което обикновенно е дефиницията на лобизъм.

От ГЕРБ обявиха, че ще създадат анкетна комисия за всичко, свързано с решението на парламента за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на армията.

Предишните предпочитания на Радев за изтребител, в контекста на настоящите му позиции за пореден път потвърждават, че изборът на „Грипен“ бе предизвестен от лобистки интереси с благословията на президента, за което „Терминал 3“ писа още на 2 май 2017 г. Остава въпросът защо президентът така рязко си сменя позицията?

Интервюто на Румен Радев за в. „Преса“ от 2012 г. може да видите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.