SHARE

Възкачването на Доналд Тръмп за президент на САЩ е знак, че американската демокрация е дерайлирала. Първо, защото изобщо е възможно човек с подобни личностни антикачества, толкова компрометирана фигура, да бъде избран. И, второ, защото демокрация, в която печели този, който получава близо 3 млн. гласа, или над 2% по-малко от загубилия кандидат, е демокрация, която се е изгубила някъде във времето… Непрекият механизъм на избор на президент може и да е имал своята логика преди два века. Днес обаче той е явен и опасен анахронизъм, който два пъти за двадесет години изкривява вота на американските граждани.

Отвъд подмокрянето на кибиците по цялото земно кълбо от избора на Тръмп и разбираемата радост на всички малки и големи диктатори и техните извратени почитатели, феноменът „Тръмп“ е особено тревожен и не вещае нищо добро нито за САЩ, нито за глобалното развитие. Той е особен проблем за Европа и най-вече за страните от Източна Европа, изправени пред неоимперската политика на режима на Путин. Ако Европа не намери сили най-сетне да се опомни, да отиде отвъд късогледите си егоистични национални игрички, не се вземе в ръце, предстоят ни много тъжни и мрачни години. Особено тук, в България.

За да бъде пресечена тази адска динамика на унищожаване на демокрацията и свободното общество, която се случва пред очите ни, обаче трябва да си дадем сметка за това, че изродът Тръмп е възможен не само защото лъже, маже и не следва никакви принципи. Не само защото говори на маргинализираната част от обществото това, което тя иска да чуе, колкото и да е далеч от реалността. Не само защото спекулира с невежеството и най-низките чувства. Не само защото руските служби са си наредили хитро картите в американския пасианс. Изродът Тръмп и такива като него са възможни поради няколко предопределящи проблема не само в САЩ, но в западното общество изобщо…

Поради превръщането на политиката в занимание за лустросани, стерилни професионални политици, клиширани, излъскани конформисти, за които единствената ценност е властта и вечният им престой в нея. Хора, които изпразват от съдържание идеята за демокрация и идеите въобще. Поради грубата меркантилизация на обществото по англо-американски модел и превръщането на консумеризма и стремежа към печалба на всяка цена в логика и същност на човешкото поведение. Поради допускането на остро социално разслоение и маргинализация на големи социални групи, оставянето на живота им на произвола на пазарната джунгла. Това е, накрая, подмяната на истинските медии с кафяво-жълти клоаки в името на печалби, рейтинги, зрелища, сеир. Лесна, евтина и бързо печелеща „журналистика“, основана на скандала и пошлостта. Всичко това се свързва в отровна смес благодарение на комуникацията през интернет и социални мрежи, където всъщност може да се лъже безнаказано, да се разпространява всякаква невярна информация, да се пише с лека ръка всичко за всеки, да се мултиплицира неимоверно всяка простотия, всяка безчовечност, да се говори всичко в кресчендо, за да има трафик, реклами, печалби… че и филтрите на комуникация да се настройват с таква цел… Камбаната бие оглушително.

Пожарът вече гори. Как ще свърши всичко това, дори не смея да мисля… А бащите основатели на американската демокрация със сигурност са се обърнали в гроба…

P.S. За да нямаме никакви илюзии пред какво сме изправени, добре е да забележим, че след произнасянето на встъпителна реч – венец на празната му душа и на безскрупулната му популистка кампания, първите действия на Тръмп като президент бяха: да свали от интернет страницата на Белия дом темите за климатичните промени, за правата на ЛГБТ хората, за гражданските права и да отмени механизма за подпомагане на закупуването на жилища от бедни семейства.

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.