SHARE

Трите гиганта Facebook, Twitter и Google отговаряха на въпроси пред американския Конгрес по повод намесата на Русия в американски избори през 2016 г.  

От тях разбрахме колосални суми – 126 милиона потребители във Facebook, или малко по-малко от половината население на САЩ, е броят на американците, до които са достигнали руските дезинформационни материали. 

Руски оперативни агенти са произвели общо над 80 000 поста преди, по време на и след президентските избори в Щатите, като повечето от тях са фокусирани на принципа „разделяй и владей“ над противоречиви обществени проблеми политически теми.

Но може би най-важният извод – социалните мрежи вече са толкова големи, че няма как да бъдат следени: нито вътрешно, нито от разследващите органи.

„Истината е, че имате 5 милиона рекламодателя, които се сменят всеки месец, всяка минута, навярно всяка секунда“, констатира републиканският сенатор Кенеди. „Не сте способни да разберете всеки, който рекламира при вас дори днес, дори сега.“

Трите компании бяха представени от водещите им юрисконсулти Колин Стреч за Facebook, Шон Едгет за Twitter и Ричар Салгадо, директор по информационна сигурност на Google.

„Разбира се, че отговорът е не“, отговори представителят на Facebook на въпроса дали може да проследи всички политически рекламодатели и настоя под клетва, че Facebook има ограничен достъп до това информацията за потребителите си. 

Представителите на Google и Facebook обвиниха алгоритмите на двете мрежи за това, че са довели до нежелана активност и пропагандни реклами без социалните мрежи да могат да ги ограничат и заявиха, че работят в посока на тяхното ограничаване.

„Г-н Стреч, как Facebook, който се хвали с това, че може да обработи милиарди информационни единици и незабавно да ги превърне във връзка между потребителите, някак не е успял да свърже двата края, че изборни реклами, платени в рубли, идват от Русия?“, попита сенаторът демократ Ал Франкин.

Отговорът на г-н Стреч е, че през 2016 Facebook се е концентрирал в това да подсигури, че акаунтите на потребителите не са компрометирани и тяхното съдържание не може да бъде откраднато.

„В ретроспекция – заяви той – трябваше да имаме по-широк поглед. Имаше знаци и ние не ги забелязахме…“

„Хората купуват реклами на Вашата платформа в рубли – това са политически реклами“, прекъсна го Франкин. „Google има цялото познание, което човек някога е създал. Не може да имате рубли и политически реклами и да не кажете: „Хммм, тези две информации не навеждат ли на нещо гнило?“.

„Сенаторе, това е сигнал, който трябваше да вземем под внимание“, отговори Стреч.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.