SHARE

Как пропагандната “новина”, че са унищожени допинг пробите на САЩ от олимпиадата тръгва от бивш местен “ръководител на отдела за агитация и пропаганда” на партията на Путин и стига до българските медии?

Кратка предистория

Преди да започне олимпиадата, Световната антидопингова агенция (WADA) призова всички руски спортисти да бъдат лишени от право на участие в игрите в Рио. Това стана, след като независимата комисия „Макларън” огласи мащабно разследване за употребата на допинг в руския спорт и „директен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“.

Това предизвика ответната реакция на руснаците, които най-сериозно и най-отговорно заявиха, че има световен заговор срещу тях. Председателят на Руската медицинско-биологична агенция Владимир Уиба заяви, че допинг скандалът е част от „политически мотивирана“ кампания, която е провокирана от анексирането на Крим.

Фактите в доклада обаче се оказаха по-силни от политическото говорене. Международната федерация по лека атлетика (IAAF) поиска на всички руски атлети да бъде забранено да се състезават на олимпийските игри от името на Руската федерация.

Международният спортен арбитраж разгледа в Женева твърденията в доклада и потвърди решението на IAAF. 

Така три независими институции заявиха, че разкритията в доклада са достатъчно сериозни, за да се забрани на всички руски лекоатлети да участват на игрите. Последва и окончателното решение на Международния олимпийски комитет да не се постановява пълна забрана и за останалите спортисти, а всяка спортна федерация да решава сама за себе си.

Русия може и да не бе напълно изхвърлена от олимпийските игри, но нейният международен имидж беше сринат и беше разбит митът за една от причините за нейната основна национална гордост – спортната слава. В тези моменти руската държава и нейната пропагандна машина могат да реагират по един-единствен начин – като кажат, че “всички са маскари”, а те – жертва. И го изработят така, че да бъде чуто.

“Световен скандал: Чистач унищожил всички допинг проби на американските спортисти!”

Това е заглавие на една родна “медия” от империята на Пеевски – „Блиц“ – от 18 август, в разгара на олимпиадата. Подобно може да открием и в „Монитор“, „Всеки ден“, „Радар“, „Факти“, „Топспорт“, „Гол“ и много други, свързани по един или друг начин издания. Новината беше разпространена и на онлайн страницата на в. „Труд“ и Sportal.bg, но впоследствие бе свалена.

Навсякъде текстът е mot-à-mot преписан. Всички издания се позовават на следния източник:

“Агенцията обясни, че унищожаването на тестовете е заради небрежни действия на човек от почистващия персонал, който бутнал стелажите с пробите на американците. Така 30 000 стъклени шишета са се разбили, съобщава BBC“, цитирана от bgathletic.com. Въпросното “унищожаване на проби” се е случило точно преди агенцията да бъде посетена от “австро-руска делегация”, която да ги инспектира, научаваме още от клонираните материали.

Да започнем опровергаването с факта, че Световната антидопингова агенция не се занимава с лабораторни тестове. Агенцията дава само акредитации на лаборатории по света, извършва координация между антидопинговите агенции на местно ниво и следи за прилагането на правилата на Световния антидопингов кодекс.

Следователно посочените „факти“ във въпросната история са груба лъжа дори само на пръв поглед.

На второ място, на страницата на BBC не съществува подобна новина и това как единствени от bgathletic са се сетили да я отразят в България изглежда направо комично.

Новината не е отразена и никъде сред международните и британските англоезични издания, но може да бъде намерена сред немалко руски такива – „Взгляд“, КМ, „Аргументы и факты“, Newsland, „Госновости“, „Руский код“, „Политобзор“ и др.

При руските сайтове прави впечатление, че повечето статии в различни издания имат един и същ по-дълъг текст, но и има и такива, които са се постарали да публикуват „авторски“ такива. Например “Госновости” пишат: “Помните ли как Великият майстор Угвей ни каза, че случайността не е случайна? Ето, приятели, днес небрежните американци ни показаха това на практика.” В текста никъде не се споменава, че “Великият майстор Угвей” е… персонаж от анимационния филм “Кунг-фу панда”!

Но кой е първоизточникът на новината, която достига до България? Повечето издания посочват за източник единствено „британската BBC“, и то с отличителната грешка, че наричат BBC “британската агенция”, но на места е сложен линк към една информационна агенция – Агентство информационных сообщений. Директор на въпросната агенция е Александър Бортников, който на 15 февруари 2016 г. е напуснал поста “ръководител на отдела за агитация и пропаганда” на хакаското отделение на “Единна Русия”, партията на Путин.

В новината в агенцията отново се позовават на „британската агенция“ BBC и твърдят, че информацията е съобщена от журналиста Дениел Сендфорт. Въпреки че такава статия на сайта на BBC няма, то човек с това име действително е журналист в британската медия. В момента той е кореспондент по вътрешни за Британия дела, но преди това е бил кореспондент за Русия.

Към него дори има критики от британски проводници на Путиновата пропаганда, че е превърнал BBC в “Министерство на антируската пропаганда” заради позициите му за събитията в Крим. Към днешна дата той продължава да критикува руското правителство и един от последните му tweet-ове е конкретно срещу идеолога на руската пропаганда Александър Дугин за отношението му към бомбардировките в Алепо.

Така една измислица, започнала от сайт на бивш ръководител на пропагандата на партията на Путин, бива препечатвана от българските медии. Новината вдъхва доверие заради своя “източник” – BBC. Нищо че е много лесно да се разбере, че такъв източник всъщност няма. Целта на тези “статии” обаче не е да предизвикат международен скандал или да убедят значителна част от обществото. Те искат да пуснат слуха, с който да създадат съмнение у едни за достоверността на руските допинг скандали и да успокоят други в правотата на Русия и в това, че тя е жертва на световен заговор.

В края на краищата слухът вече е на свобода, така че пропагандата си е постигнала целта. Но следите също остават и тези, които искат да проверят, могат лесно да го направят.