SHARE

Как и защо се надигат тираните? Навярно причините са много, но на днешната дата – 27 февруари – преди 84 години се случва събитието, което довежда до Третия райх, Холокоста и Втората световна война.

Германия през 1932 г. провежда избори. След тях Адолф Хитлер застава начело на страната, въпреки че само 33% от избирателите са гласували за него.  Дотогава западната преса разглежда антисемитската му реторика като шоу, което се разграничава от истинските виждания на Хитлер.

Известна е първатата статия на New York Times за Хитлер от 1922 г., в която вестникът пише за “новия популярен идол, надигащ  се в Бавария”. Още тогава Хитлер открито говори против евреите, но “няколко добре информирани достоверни източника потвърдиха, че Хитлеровият антисемитизъм не е наистина толкова насилствен, колкото звучи, и че той просто използва антисемитската пропаганда като уловка за масата от последователите му, за да ги поддържа възбудени, ентусиазирани и в ред за времената, в които организацията му ще е достатъчно силна, за да ги използва ефективно за политически цели”, пишат от американското издание.

На 30 януари 1933 г. Хитлер става канцлер. Няма и месец откакто е на власт, и на 27  февруари 1933 г.  изгаря сградата на немския парламент – Райхстагът. Нацистите незабавно обвиняват за това комунистите – сред които и Георги Димитров, който не произнася прослувата си заключителна реч, тъй като не му е дадена думата – въпреки че комунистическата пропаганда твърди друго (а останалите му речи от процеса са редактирани и доукрасени според изследванията на немския историк Детлеф Йозеф).

И от подпалването на Райхстага Хитлер обявява извънредно положение и в името на това да “защити народа и държавата” отменя основни права като свободата на изразяване и събиране. Провежда чистка и скоро започва да управлява държавата с декрети. Само година по-късно, на 2 август 1934 г., Хитлер официално е обявен за фюрер и райхканцлер (лидер и висш канцлер) на немския народ.

Още в началото на управлението си нацисткото правителство обявява, че срещу него и немския народ се води световен заговор от евреите, а пропагандата сплашва с готвени терористични атаки от евреите.

Така подпалването на Райхстага – навярно извършено от самите нацисти – се превръща в повода за овладяването на държавата. Тези, които обвиняват другите в заговор, са истинските заговорници, тези, които обвиняват другите в терор, са същинските терористи. И един демагог, спечелил малцинство на избори, за когото се смята, че няма да направи това, което говори – се превръща в демона на XX в.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.