SHARE

45-ото издание на световноизвестния календар Pirelli calendar за 2018 отива в една нова Страна на чудесата, създадена от фотографа Тим Уолкър и фантазията на новия редактор на британския Vogue Едуард Енинфул.

Тазгодишната сесия се отдалечава от характера на предишните две години, в които преобладаваше черно-бялата фотография с характерния почерк на Ани Лейбовиц и Питър Линдберг. Контрастът – ярки цветове, пищен декор и костюми, е допълнен от звездите, които влизат в традиционните роли на Лудия шапкар, Заека и Алиса. Но календарът има още по-важно послание: той говори по същия открит, шумен и крещящ начин за расовите проблеми и роли, които продължават да вълнуват обществото.

Безспорно с нов подход към творбата на Луис Карол, всички герои в новата Алиса са чернокожи. Срещу какво се борят в тази приказка? Предразсъдъците. Енинфул казва, че: „Това е за всички вероизповедания, всички цветове, всички размери и хора, които просто живеят своята истина. Голяма част е за дигиталното, което дава на хората глас, и новото поколение, което отказва да прави компромиси и отговаря на въпроси, които са от значение за тях. Като вземем предвид състоянието на света, в който живеем, понякога си мисля, че всички сме попаднали в заешката дупка. За мен този нов прочит на Алиса за модерния свят е перфектен проект, особено имайки предвид екипа, който се събра.“

В ролите влизат рапърът Шон Комбс (Diddy), Наоми Кембъл, Упи Голдбърг, Слик Уудс, Лупита Нионго и други известни личности.

А ето и първи поглед над снимките:

Снимки: Vogue

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.