SHARE

Това е история, която – ако бе излязла от холивудски сценарий – щеше да изглежда нагласена. По абсурдност и трагикомичност тя надминава всичко, което изкуството може да сътвори.

Майкъл Уулф е журналист, който навремето е написал една добра статия за Тръмп. Поради това лично Тръмп се е съгласил в продължение на година и половина Уулф да проследи кампанията и президентството на Тръмп.

Разговарял е с всички – близкия кръг на Тръмп, най-високопоставените му съветници, мандарините и персонала в Белия дом. И днес е готов със своя епос Fire and Fury, кръстена по една от заплахите на Тръмп към севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че над него ще се спуснат „огън и ярост“.

В книгата са събрани изумителни цитати от съветниците на Тръмп, някои анонимни, други са излезли с името си – за всичките Уулф е направил звуков запис. 

Нещото, което най-изумява Уулф, е как всички съветници на Тръмп го смятат за и открито наричат президента глупак.

Такъв е примерът с един от съветниците, Сам Нунберг, който е искал да преподаде лекция на Тръмп за поправките в конституцията на САЩ и още на четвъртата поправка Тръмп е забелвал очи и не го е слушал.

И Нунберг в един момент казва пред журналиста, допуснат до Белия дом: „Той просто е шибан глупак“.

За Рекс Тилърсън (държавния секретар) Тръмп е „глупак“. За Гари Коен (икономическия му съветник) той е „тъп като лайно“. За ген. Макмастър (съветника по национална сигурност) той е „безнадежден идиот“.

Всички те са съветници на Тръмп, повечето от които и до момента работят за президента.

„Той е, по думите на почти всички високопоставени служители, казани неколкократно, „като дете“, пише Уулф.

„От разговорите с екипа на Тръмп от първата му година в Белия дом останах с твърдото убеждение, че всички – 100% от тях – вярват, че той не е способен да си върши работата.“

Това е тъжната картина на Белия дом.

В книгата има още много откровения. Стивън Банън – бившият главен стратег на Тръмп и лидер на радикалното „алтернативно дясно“ – нарича връзките на Тръмп и Русия „държавна измяна“. Отделно се намеква, че президентът знае за срещите на сина си Тръмп-мл. с Русия (а Тръмп твърди, че не е знаел за тях).

Има и интересен коментар на Рупърт Мърдок – медийният магнат, чиято телевизия Fox News се прехласва по президента и му служи за пропагандна машина – в един момент е казал „Колко шибан идиот“ за Тръмп.

Но определено най-изумителен е разговорът между Стив Банън и Роджър Ейлс – бившият изпълнителен директор на Fox News, смятан за един от гениите на пропагандата на XXI в.

Авторът на книгата Майкъл Уулф е поканил Ейлс и Банън на вечеря на 3 януари 2017 г. (малко преди Тръмп да встъпи в длъжност като президент).

И тук идва един много интересен разговор за Русия:

В какво се е забъркал той с руснаците? – пита Роджър Ейлс своя събеседник Стив Банън за  бъдещия президент.

Той отиде в Русия и си мислише, че ще срещне Путин, но на Путин не му пукаше за него и затова той продължаваше да се опитва – отговаря Банън. За кога говори Банън? Не става ясно от разговора, но определено разследването за връзките на Тръмп с Русия ще се заинтригува от казаното.

И тук Банън пита Ейлс дали Мърдок може да окаже благоприятно влияние на Тръмп, тъй като Тръмп си говори с него. И Ейлс отговаря:

– Тръмп, ако трябва, ще прави и кълбета за Мърдок, както прави за Путин – с отворена уста и в клекнала поза*. Единственото, което ме притеснява е кой кой е във веригата.

Бившият директор на Fox News и подчинен на Мърдок и тогава бъдещият главен стратег на Тръмп обсъждат как президентът на САЩ кляка на Путин „с отворена уста и клекнала поза“.

Това е днешният президент на САЩ – смятан единодушно от обкръжението си за идиот, човек, който е готов на всичко да обслужи Русия.

Няма холивудски филм, който да може да замени реалността. А тя е плашеща и дори е малка част от историята.

* в оригинал: Sucks up and shits down.

 

 

SHARE