SHARE

Печалбата на руската държавна компания „Газпром“ е намаляла със 194,417 млрд. рубли (2,763 млрд. евро) в сравнение с януари-юни 2016 г. Според отчета за последното тримесечие компанията е отчела нетна печалба само от 17,376 млрд. рубли (246 млрд. евро).

Данните показват, че печалбата на компанията е спаднала 11,2 пъти, при това въпреки увеличилите се приходи за този период.

Приходите на компанията са се увеличили с 5,8% през отчетния период печалбите от акциите на компанията са намалели с 13.1% до 191.8 милиарда рубли.

Общият доход на управителния борд на „Газпром“  е намалял с 20,3% и възлиза на 1.347 млрд рубли.

Основната причината за огромния спад на печалбата на компанията е силният курс на еврото спрямо рублата, съобщава агенция Интерфакс, както и проведената кампания за преоценка на имуществото, която е довела до увеличаване на амортизацията и себестойността.

Реално „Газпром“ е увеличил своя износ на газ с 19,5% в сравнение с предишното полугодие, но обезценяването на рублата е довело до спад в печалбата на компанията.

Допълнителен фактор са санкциите срещу Русия от ЕС, които обхващат и проекти и активи на „Газпром“, като предстои ЕС да обсъди с американската администрация дали да не бъдат наложени нови санкции на енергийния гигант, след като Конгресът в САЩ прие закон, налагащ нови санкции на Русия след обсъждане с ЕС.

На компанията ѝ предстои и да посрещне решението на Европейската комисия за това дали не нарушава конкуренцията на ЕС и дали няма да бъде задължена да въведе пазарни цени в Източна Европа.

Четете още по темата:

Колко губим от руските санкции

Работят ли санкциите срещу Русия?

Санкциите срещу Русия действат и трябва да бъдат подсилени

“Лошият” ЕС принуди „братския“ „Газпром“ да се откаже от всякакви претенции по “Южен поток”

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.