SHARE

Разследващият сайт Bellingcat заедно с руската медия The Insider се сдоби с вътрешните паспорти (личните карти) на двамата души, обвинени от Обединеното кралство за отравянето с „Новичок“. Като от разследването става ясно, че изводите на британската прокуратура са верни – двамата не са обикновенни цивилни туристи, отправили се в Британия за отдих, а агенти на руските служби.

Какво показва паспортната база данни и регистърът за самолетни билети?

I. Пътуването е било запланирано в последния момент

По руската телевизия RT Петров и Боришов твърдяха, че те са планирали визитата си в Солзбъри от много време. Това не намира потвърждение в регистрите за закупените билети.

И двамата закупуват своите билети  – и правят онлайн check in – в 20:00 GMT (22:00 московско време) на 1 март 2018 г. – нощта преди да се отрпавят към Лондон и Солзбъри.

Двамата се връщат в Москва на 4 март 2018 г., правейки две пътешествия до Солзбъри на 3 и 4 март – денят, в който Скрипал е отровен.

II. Един странен паспорт

Bellingcat и The Insider получават достъп до регистъра на руската паспортна служба и  откриват паспортите, които принадлежат на двамата обвинени.

Наистина там се намира паспорт на името на  Александър Евгениевич Петров, роден на 13 юли 1979 г. в Котлас, малък руски град. Рождената дата съвпада с тази на Александър Петров, който с полет  SU2588 на 2 март 2018 г. отпътува за Лондон.

Снимката също съвпада с тази, която британските власти публикуваха, както и лицето, явило се на интервю в RT.

С други думи – това е паспортът, който е използван за отпътуване към Лондон.

Но в него има няколко особености:

1) Досието на въпросния Александър Петров не съдържа никакви данни преди 2009 г.

В обикновено досие в руския регистър се съдържа историята на издаваните документи – стари и настоящи лични карти, международни паспорти и смяна на адресната регистрация. На всички руски граждани задължително им бива издавана лична карта, когато навършат 14 години.

Но за въпросния Петров не само липсват тези данни, но вътрешният паспорт е първият и единствен документ в архива, издаден на 26 ноември 2009 г.

Документацията за паспорта съдържа поле „основания за издаване“, на което обикновено се посочва „изтекъл паспорт“.

В случая на г-н Петров основанието за издаване е „Непригоден за употреба“ – обозначение, обикновено използвано при унищожен или опорочен предишен паспорт.

Ръкописно документът е допълнен с препратка към предишен паспорт на Петров, издаден в Санкт Петербург през 1999 г., но такъв в архива няма данни за този документ, нито е посочен номер на паспорта.

2) „Не давайте сведения“

Паспортът на Александър Петров е отбелязан с печат „Да не се дава сведение“ – обозначение, с което не може да се сдобие обикновен цивилен.

Източник на разследващите журналисти от руската полиция, който редовно се занимава с паспортната база данни, им съобщава, че никога не са виждали подобен печат на паспорт в кариерата си.

Този печат според източника е запазен за държавни агенти под прикритие.

 

3) „СС“

Отделно, страницата в паспорта, запазена за биографични данни, е оставена празна, като отдолу е поставен същият печат „Да не се дава сведение“ и ръкописен текст „Има писмо. СС.“.

Същият източник съобщава на Bellingcat и Insider, че „СС“ е абривиатура за „Съвършенно секретно“.

 

4) Паспортите на Боширов и Петров са издадени по едно и също време

Още руската медия „Фонтанка“ разкри, че номерата на паспортите на двете лица показват, че са издадени почти един след друг: единият паспорт е с индикация -1294, а другия -1297.

Bellingcat и The Insider проверяват паспортните данни на двата междинни номера  – 1295 и 1296. Тези двама души също имат непълна база данни, подобна на тази на Александър Петров.

„Разкритията пряко оборват твърденията на руския президент на 12 септември 2018 г. и интервюто на двамата души по RT ден по-късно, че те са цивилни, пътували в Салзбъри за туристически отдих“, пишат от Bellingcat.

„Оригиналните руски паспорти, с които се сдобиха Bellingcat и The Insider, потвърждават категорично, че двамата души са регистрирани в руската база данни под имената Александър Евгениевич Петров и Руслан Тимурович Боширов и са им издадени паспорти през 2009 г.

Въпреки това не съществуват данни, че двамата са имали паспорти преди 2009 г. Това навява, че двете имена навярно са прикритие за агенти на руските служби за сигурност.

Още по-важен е фактът, че поне един от паспортите съдържа множество „строго секретни“ белези, които според поне два източника, с които се свърза Bellingcat, обичайно са запазени за  агенти на службите и високопоставени държавни служители.

Тези разкрития, заедно със странните покупки на самолетни билети на двамата за Лондон прави официалната руска теза, че Петров и Боширов са цивилни туристи, невъзможна и потвърждава твърденията на британските власти, че те всъщност са служители на руските служби за сигурност.“

Следващата седмица разследващите журналисти ще публикуват допълнителна информация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.