Първите, които подадоха сигнал за корупция преди да бъдат арестувани, а не...

Първите, които подадоха сигнал за корупция преди да бъдат арестувани, а не след това

SHARE

Истината за скандалния арест на Лиляна Деянова и Мартин Димитров лъсна в цялост вчера в предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич в телевизия Евроком. Младите предприемачи са първите, които подадоха официален сигнал в прокуратурата от над 600 стр. за корупционната схема в ТОЛ-системата. А този сигнал доведе до тяхното собствено задържане, а не до действия срещу уличените в корупция длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Следователката, която ни разследваше сподели, че тя е мислила, че разследва нашия сигнал, а не нас„, казаха те в студиото на Кулезич.

Стана ясно още, че схемата за задържане, която използват специализираните бухалки е „действия по неотложност„. Българското законодателство дава право на правоохранителните органи да осъществят такъв арест тогава, когато има данни за непосредствено извършване на престъплениеСамо тогава задържането може да се осъществи без съдебна санкция. И до ден днешен не е ясно каква е била неотложността при задържането на Лиляна и Мартин, след което те прекараха 5 месеца в карцера на софийския Централен затвор. За да може да се използва тази крайна мярка за арест, първоначално обвинението им е, че са заплашвали шефа на АПИ Георги Терзийски и шефа на ТОЛ управлението Олег Асенов, ако не изпълнят законовите си задължения, да им поискат оставките. Правилно сте разбрали – Терзийски и Асенов са били „заплашени“ с това, че двамата млади предприемачи „ще им поискат оставклите„. Явно в България да поискаш оставката на някого публично, е „заплаха“.

Повече за Олег Асенов можете да прочетет тук:

Впоследствие прокуратурата сама сваля обвинението за заплахи и остава само „работната версия“ на обвинението – злоупотреба с еврофондове. Но, разбира се, не освоббождават Лиляна и Мартин от карцера, нарин евфимистично „следствения арест“.

По този въпрос Деянова и Димитров отново напомниха, че европроектите, в които са участвали, са многократно проверявани от Министерство на икономиката, МВР и прокуратурата, защото са изпълнени още през 2015 г. и по тях не са открити никакви нарушения. И до ден днешен тя нямат внесени обвинения. Просто защото нарушения наистина няма. 

Интересна подробност е делото, което КПКОНПИ води срещу брата на Лиляна Деянова – световния шампион по бийтбокс Скилър – който първоначално също беше задържан като част от организираната престъпна група. Комисията за отнемане на незаконно придобидото имущество (КПКОНПИ) иска да отнеме и да придобие за себе си фирмата на Скилър за организиране на концерти, бийтбокс състезания и даване на уроци по бийтбокс, защото според тях той не можел да докаже легален произход на … 2 лв. (!) дружествен капитал

Този пълен абсурд дори не се нуждае от коментар.

Ние бяхме първите, които бяхме арестувани, след като подадохме сигнал за корупция, а не обратното и този сигнал бе поводът за репресиите срещу нас.“, казаха Лиляна и Мартин.

Повече за ТОЛгейт вижте тук:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.